Eveniment cu "buget de festival de bere", dar cu altfel de program, în weekend-ul 21-23 iunie în Parcul Central VIDEO

Eveniment cu
Prima ediţie a festivalului Jazz in the park debutează în weekend-ul 21-23 iunie în Parcul Central din Cluj-Napoca. Evenimentul dispune de un buget "cât al unui festival de bere", dar organizatorii mizează pe un program mult mai creativ, cu concerte pe 4 scene, unele dintre reprezentaţii fiind interactive, relaxare în hamace, folk pe iarbă, târguri de haine vintage, antichităţi şi cărţi.

"Bugetul nostru nu este diferit de cel al unui festival de bere. Am încercat însă să folosim aceeaşi bani într-un mod diferit. Inclusiv artiştii străini cu care am tratat au venit fiind atraşi de concept. Nu suntem festivalul care cheamă un anumit artist pentru a-şi atinge un anumit interes din perspectiva publicului, ci chemăm artistul şi <îl lăsăm să-şi facă de cap>. Pe lângă artiştii din program am invitat şi trupe mici, trupe de amatori, care au diferite programe artistice, să vină să le facă. Este un festival unde nu vom percepe bilete, însă dorim să ne integrăm în comunitate şi am fi vrut şi de anul acesta să intriducem un program prin care cei care vor să susţină festivalul să poată dona prin sms 2 euro. Nimeni nu va fi obligat să doneze aceşti bani, dar cine va vrea o va putea face", a precizat Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park, care se va desfăşura între 21-23 iunie în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Bugetul festivalului este de aproximativ 33.000-34.000 de euro. Din finanţare aproximativ 60-65% este asigurat pe baza de aplicaţii la proiecte culturale, restul fiind aportul în bani sau servicii din partea sponsorilor. "Vom continua să aplicăm şi în viitor pe proiecte culturale, deoarece ne potrivim cu ceea ce se cere, dar vom discuta în continuare şi cu companiile. Vrem să fim un festival care să îşi merite locul în episajul cultural clujean şi dacă vom reuşi acum, cu atât mai mult cu cât este o ediţie pilot, cred că asta va fi un argument şi pentru a atrage susţinere şi pe viitor", a precizat Vaida.

Festivalul va include concerte de jazz, bluess şi muzică clasică, având invitaţi din ţară şi din străinătate. Concertele se vor desfăşura pe patru scene: una amplasată în latura parcului dinspre ieşirea din stadionul Cluj Arena, o a doua în foişorul din parc, cea de-a treia la clădirea Casino, iar a patra pe iarbă, în apropierea aleii principale din Parcul Central, unde vor avea loc reprezentaţii folk. Protagoniştii concertelor de muzică clasică, pianistul Bogdan Vaida, într-una din seri, respectiv violoncelistul Răzvan Suma, în cea de-a doua, vor interacţiona cu publicul, iar interpretările lor vor fi prefaţate de scurte explicaţii, care să îi ajute pe cei prezenţi să intre mai bine în atmosfera muzicii.

De asemenea pe parcursul evenimentului vor avea loc trei târguri, de produse vintage, respectiv de antichităţi şi de cărţi. Una din manifestările mai inedite va fi "marea hămăceală", în cadrul căreia clujenii sunt invitaţi să îşi aducă un hamac şi să stea în el la soare. De asemenea în cadrul evenimenului va funcţiona şi o cafenea în aer liber.

Invitaţii din străinătate ai festivalului sunt formaţia Otro Aires, respectiv Waldeck. De asemenea în cadrul festivalului vor concerta Viţa de Vie (acustic), Byron (acustic), Maria Răducanu, Cuantune, Bogdan Vaida, Răzvan Suma, Big Dimm'a Band, Gabriela Costa, Jazzybirds, Anne şi alţii.

"Născută în America anilor '70, ideea de Jazz in the PArk înseamnă un week-end de muzică bună într-un spaţiu verde, deschis publicului larg", arată organizatorii.

Festivalul este organizat de asociaţia clujeană Fapte, care a mai organizat Târgul de Cariere şi Photo Romania, în parteneriat cu mai mulţi sponsori. Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, respectiv co-finanţat de prin programul Tineret în Acţiune.

Comenteaza