Evenimente speciale şi expoziţii la TIFF 2014

Evenimente speciale şi expoziţii la TIFF 2014
TIFF se va deschide pe 30 mai, ora 20:45, în Piața Unirii Open Air, cu premiera națională a filmului nominalizat la Oscar Philomena, cu Judi Dench și Steve Coogan, și se va închide oficial pe 8 iunie, în același loc, de la 21:45, cu fascinantul experiment "Boyhood", al lui Richard Linklater.

De proiecție specială va avea parte și "Canibal", nominalizat la opt Premii Goya, în prezența actriței Olimpia Melinte și a regizorului Manuel Martín Cuenca. În prezența regizorului Karim Ainouz, va fi arătat în premieră proiectul "Cathedrals of Culture 3D", inițiat de Wim Wenders și proiectat la Berlin 2014.

În onoarea actriței Debra Winger vor fi proiectate filmele "An Officer and a Gentleman", o poveste de dragoste cu Richard Gere, și "The Sheltering Sky". Krzysztof Zanussi își va introduce personal debutul multipremiat "Structura cristalului", iar Florin Zamfirescu se va întâlni cu publicul la proiecția "Năpasta" (1982), în care face un rol memorabil. Versiunea restaurată a „Trilogiei ardelenilor", a regizorilor Dan Pița și Mircea Veroiu, foarte populară în comunism, va prilejui un maraton special.

EVENIMENTE SPECIALE

Muzica va răsuna din plin la TIFF, și în acest an, la Casa de Cultură a Studenților și Casa TIFF. Trupa austriacă Russkaja vine cu un show exploziv, un mix de metal, polka, jazz și rock, ca acompaniament live pe Crucișătorul Potiomkin, britanicii de la Teeth of The Sea aduc „The Last Man", o reinterpretare muzicală și vizuală, originală, a capodoperei „1984", Bălănescu Quartet va prezenta „Maria T", spectacol inspirat de melodiile Mariei Tănase, ca și „Hai Iu Iu NU Hi You You", un concert de remix-uri cu 13 actori, marca Radu Afrim și Vlaicu Golcea.

În Biserica Evanghelică-Luterană din Cluj, Martin Schemding, unul dintre cei mai apreciați și influenți cântăreți la orgă, va acompania imaginile din filmul mut "Faust", iar artistul Tony Berchmans îi va însoți la pian pe Charlie Chaplin, Stan și Bran și Buster Keaton, în spectacolul "Cinepiano". La instrumente bizare, improvizate, vor cânta polonezii de la Male Instrumenty. Fascinantă va fi și prezentarea istoriei 3D, „The Short Story of 3D Film", susținută de Stefan Droessler, directorul Munich Filmmuseum. Vor cânta la TIFF Teodora Enache, Marius Mihalache și trupa clujeană Theory of Mind.

EXPOZIȚII

Nici expozițiile nu lipsesc din programul TIFF. Fotograful Vlad Petri își va prezenta la Muzeul de Artă Cluj expoziția „Stat / Cetățean", cu imagini din timpul mișcărilor de stradă recente din Capitală. Regizorul vine la TIFF cu documentarul "București, unde ești?", despre protestele din Piața Universității, din 2012. La Casa Tranzit, vor fi expuse lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka, în expoziţia „Invazie 68 Praga", creată cu ocazia comemorării, anul trecut, a 45 de ani de la invazia Pragăi de către trupele sovietice. La Chaos Club, Galeriile Ferdinand, artistul grafic Costin Chioreanu, membru al juriului Shadows Shorts, va prezenta „Insights", o selecție de lucrări realizate pentru trupe și evenimente din sfera metal. Extrem de apreciat, fondatorul studioului Twilight13Media a realizat, printre altele, coperta ultimului album al trupei metal Arch Enemy.

Două expoziții vor fi legate de campania „Salvați Marele Ecran!": „Cinematografe, filme și reclame" (Casa TIFF), cu imagini remarcabile de pe vremea când publicitatea la filme se făcea pe cărți poștale și cutii de chibrituri, și „Film Poster is Not Dead" (Muzeul de Artă Cluj-Napoca), cu 42 de postere create de studenți români și cehi, pornind de la tradiția celebrului afiș ceh.

 

 

Etichete
Comenteaza