Foto Expoziție cu 100 de icoane la Muzeul Etnografic Cluj

Expoziție cu 100 de icoane la Muzeul Etnografic Cluj
| Foto: Muzeul Etnografic Cluj

Expoziţia de icoane şi picturi de la Cluj este deschisă publicului până pe 20 septembrie

Ornată, maternă, puternică, tandră - toate la un loc, vorbesc despre tipologia Maicii Domnului pe care o poţi studia la MET – Muzeul Etnografic al Transilvaniei de la Cluj. Peste 100 de lucrari concepute de artişti consacraţi, pictori ţărani şi pricepuţi, dar şi de copii talentaţi, au fost expuse publicului până pe 20 septembrie. Şi tu poti arunca o privire, pentru că fiecare vernisaj este transmis online pe pagina de Facebook a muzeului.

În fiecare an la Nicula lângă Cluj are loc cel mai mare pelerinaj ortodox. Mii de credincioşi vin cu speranţă să se închine la Icoana Maicii Domnului. Ei cred că face minuni.

„Cred în Maica Domnului. Nu neapărat în icoană, în puterea ei de facere de bine, în rugăciunea către ea ca să îmi ajute familia. Aţi văzut minuni în urma rugăciunii? Am simţit aşa o bunăstare şi o pace sufletească şi o linişte. Noi suntem nişte credincioşi şi se spune că România este grădina Maicii Domnului”, crede o femeie. 

Întrebată ce îi cere Maicii Domnului, o alta răspunde: „Sănătate, să fie bine în familie”. Aceasta crede în puterea Ei făcătoare de minuni. „E foarte importantă această sărbătoare."

„Sunt expuse peste 100 de icoane. Noi, românii, credem în minuni. Satul Nicula s-a transformat într-un sat de pictori după minunea de la Nicula, atunci când Maica Domnului, într-un moment greu social şi politic al transilvănenilor, ar fi lăcrimat", spune Maria Tonca, restaurator pictură. „Prezentăm mai multe scene din viaţa Maicii Domnului, adică naşterea Maicii Domnului, numită şi naşterea Precistei, intrarea Maicii Domnului în biserică, naşterea Domnului nostru, Iisus Hristos."

Comenteaza