Expozitie despre Caritas, ce urma sa fie amplasata pe Eroilor, refuzata de Primaria Cluj

Expozitie despre Caritas, ce urma sa fie amplasata pe Eroilor, refuzata de Primaria Cluj

Expozitia cu ilustrații realizate de Lucia Marneanu despre cazul Caritasa fost refuzata de Primarie.

''În seara asta de la ora 19 am fi lansat re.miracolul - o expoziție cu 40 de ilustrații realizate de Lucia Marneanu despre cazul Caritas - care ar fi trebuit să fie accesibilă clujenilor între 6-20 mai, la pavilionul amplasat pe Bulevardul Eroilor.

În urma revizuirii materialului de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, permisiunea de a expune a fost refuzată ieri, cu o zi înainte de vernisaj, primind sugestia de a găsi o altă locație pentru expoziție. Nu comentăm această decizie, ne gândim doar la faptul că unele subiecte sunt încă incomode pentru a fi prezentate și dezbătute în spațiul public.

Fenomenul Caritas din anii ’90 a fost un eveniment cu un impact foarte mare asupra Clujului și a fost documentat în spectacolul de teatru Miracolul de la Cluj, produs în 2017, la spațiul Reactor. Ideea unei expoziții care să traseze cronologia unui eveniment de asemenea amploare a venit în sprijinul rememorării istoriei recente, folosind un filtru ludic, cel specific desenelor artistei Lucia Mărneanu. Textele care însoțesc desenele sunt atent documentate și au fost verificate la nivel de conținut științific de personalul avizat al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

În ciuda acestui refuz, am decis să ne vedem în continuare diseară, de la ora 19, la spațiul expozițional 10x10 de pe strada Eroilor, pentru a marca simbolic deschiderea expoziției. Vom oferi acolo o variantă online de vizitare a expoziției. Vă așteptăm! De asemenea, toate cele 40 de ilustrații ale Luciei vor fi disponibile pe Facebook începând de mâine'', au transmis cei de la Reactor de Creatie si Experiment.

Caritas a fost un joc de tip piramidal care a funcționat în România între aprilie 1992 și august 1994. A atras milioane de deponenți din toată țara care au investit mai mult de 1.000 de miliarde de lei vechi (între 1 și 5 miliarde de dolari americani) înainte de a da faliment în 14 august 1994. La data declarării falimentului avea datorii de 450 milioane de dolari americani.

Comenteaza