Expoziţii de pictură la Muzeul de Artă

Expoziţii de pictură la Muzeul de Artă
Mai multe expoziţii de pictură vor fi găzduite de către muzeul de Artă în perioada 3 - 9 septembrie.

Mai multe expoziţii temporare de pictură vor fi găzduite de către Muzeul de Artă în perioada 3 - 9 septembrie.

Expoziţie de picturi semnate Petru Dumbrăveanu şi Constantin Ilea, pictori care aparţin centrului artistic Sibiu.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca îşi propune să pună în evidenţă cu prilejul acestei expoziţii ideea că opţiunile artistice sunt diverse în ambianţa culturală din România contemporană şi structurarea lor este diferită în raport cu generaţiile care produc artă şi generaţiile care o receptează.

O altă expoziţie, „Erotica grădinii", prezintă 30 de desene realizate de Simona Tănăsescu după sonetele lui Markó Béla.

Lucrările prezentate în această expoziţie reprezintă un comentariu personal, exprimat cu intensitate artistică, a sonetelor scriitorului Markó Bela, care se remarcă, aşa cum observa şi criticul literar Alex. Ştefănescu, printr-o „combinaţie goetheană de reflecţie şi joc, de observare a naturii şi metafizică".

A treia expunere de picturi este intitulată „Materie şi destin şi conţine picturi semnate de Nagy István, cu un comentariu de Lucian Blaga"

Autorul şi-a propus să pună în evidenţă, prin intermediul culorilor, caracterul dramatic al operei sale sub aspectul „materiei supuse fatalităţii destinului", aşa cum sublinia Lucian Blaga, cu lucrări aflate în colecţiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi Muzeului Memorial „Octavian Goga" din Ciucea. Lucrările vor fi expuse în compania textului integral dedicat lui Nagy István de Lucian Blaga.

În sălile de la etajul clădirii vizitatorii se piot bucura de Galeria Naţională care etalează piese de pictură şi sculptură selectate din patrimoniul Muzeului, propunând o prezentare coerentă (atât sub raport cronologic, cât şi sub raportul filiaţiilor stilistice), a cinci secole de artă plastică naţională, cu un accent caracteristic asupra artei din Transilvania (şi cu deosebire din centrul artistic Cluj) şi cu o evidenţiere expresivă a multiculturalităţii proprii spaţiului intracarpatic.

Printre artiştii ale căror lucrări sunt prezentate în Galeria Naţională: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Ştefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza, Cornel Medrea etc.

 

 

 

Comenteaza