Festival de top, cu finanţare locală ioc

Festival de top, cu finanţare locală ioc
Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca au alocat 3.000 de euro pentru Festivalul “Interferenţe” al Teatrului Maghiar, adică 1% din bugetul evenimentului.

 “Oraşul care taie cel mai mult din fondurile pentru cultură vrea să devină capitală culturală europeană”, a constatat dezamăgit Gabor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Recent revenit din SUA, unde a ţinut cursuri universitare şi a montat un spectacol, Tompa s-a şi apucat de pregătirea celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţio-nal de Teatru “Interferenţe”, care ar urma să aibă loc în decembrie.

 

Deocamdată însă, din bugetul de circa 300 de mii de euro estimat, sunt acoperite cam 20 de procente. Banii vin de la Institutul Cultural Român, de la Uniunea Teatrelor din Europa (UTE) şi chiar de la UNITER. Consiliul Local Cluj-Napoca a alocat suma cea mai mică: 3.000 de euro, adică 1% din costuri.

 

“După prima ediţie, din 2007, Festivalul «Interferenţe» a fost apreciat de presa mondială ca unul din primele 10 evenimente de gen din acel an. Am vrut să-l organizăm bienal, dar, pentru că în 2008 am găzduit Festivalul UTE, vrem ca periodicitatea să fie respectată din acest an”, a declarat Gabor Tompa pentru ZIUA de CLUJ. Bugetul din 2010 e comparabil cu cel de acum trei ani, dar suma e mult mai greu de obţinut. “Ministerul Culturii nu sprijină festivaluri care nu sunt organizate de cel puţin patru ori. Asta înseamnă că dacă un festival prost e organizat de patru ori, primeşte finanţare”, a remarcat Tompa paradoxul administrativ. Totuşi, el speră că se va găsi o soluţie prin care ministerul să poată sprijini festivalul.

 

Gabor Tompa e surprins de dezinteresul autorităţilor locale faţă de marile proiecte teatrale. “Clujul e incredibil faţă de ce e în ţară! Există festivaluri de teatru la Piatra Neamţ, la Satu Mare, la Braşov, doar la Cluj nu se poate organiza aşa ceva”, a observat el. în 2007, Festivalul “Interferenţe” a adus în oraş cele mai importante companii europene, unele în premieră naţională. Şi în 2010, programul manifestării include spectacole-eveniment. Vor veni la Cluj trupe din Franţa, Olanda, Spania, Croaţia, Israel, Polonia şi Ungaria, cu montări ale unor regizori celebri, ca Josef  Nadj, Krystian Lupa sau Valere Novarina.

 

în ciuda dificultăţilor financiare, Gabor Tompa rămâne un manager autentic. El şi-a definit programul până în 2015 şi speră să-l ducă la bun sfârşit. Printre altele, acesta va monta “Don Giovanni” la Opera Română din Cluj, în această toamnă, realizând concomitent două spectacole şi pentru Teatrul Maghiar, “Alcoolicii” şi “Leonce şi Lena”. Anul viitor se va întoarce la San Diego, în SUA, dar va participa şi la turneele teatrului, în Coreea de Sud, cu “Richard III”, în Franţa sau la New York. 

 

O criză a demnităţii

 

Directorul Teatrului Maghiar s-a referit şi la criza din România. “Sunt dezamăgit de situaţia de acum a teatrului românesc. Prin reducerea salariilor ne întoarcem în anii ´80, când nu le primeam niciodată integral, dar a tăia bugetele, a nu putea să ne plătim nici măcar cotizaţia la UTE, de 13.000 de euro, mi se pare inacceptabil. E ridicol că, atunci când sunt probleme fundamentale într-o economie, cultura trebuie să sufere, deşi reprezintă doar 1% din efortul bugetar. Şi e singurul lucru care rămâne”, a constatat Gabor Tompa (foto). “Şi în SUA e criză, dar nu e o criză a demnităţii umane”, a adăugat el.

 

 

Nu sunt bani, spune primarul

 

“Alocarea sumei de 3.000 de euro pentru Festivalul «Interferenţe» a fost o decizie a Comisiei de Cultură din Consiliul Local, care a avut un buget împărţit după posibilităţi”, a declarat pentru ZIUA DE CLUJ primarul Sorin Apostu (foto). “Există foarte multe evenimente, bugetul este limitat. Poate când vor veni vremuri mai bune, vom aloca mai mulţi bani, dar anul acesta nu este posibil”, a precizat primarul Clujului.

 

Comenteaza