Festivalul Filmului Francez, la Cinema Victoria

Festivalul Filmului Francez, la Cinema Victoria
| Foto: Arhiva

Festivalul Filmului Francez din România se va desfășura în perioada 8-19 mai 2019, fiind prezent în 13 orașe, cu 146 de proiecții: București, Cluj, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Buzău, Constanța, Pitești, Sfântu Gheorghe, Sinaia și Suceava.  

Unul dintre evenimentele far ale Sezonului România-Franța, actuala ediție Festivalul Filmului Francez propune o temă care transcende timpul – „Paris, toujours...” – purtând publicul printr-un periplu cinematografic având ca reper capitala Franței, de la momentul fondator al Revoluției din 1789 până într-un prezent al tinerei generații, ce oscilează între deziluzie și dorința de reinventare.

Acest slogan este firul conducător al unei programări extrem de diverse, publicul clujean fiind invitat să descopere o selecție de 18 de filme inedite, structurate în jurul a patru secțiuni devenite reper de-a lungul edițiilor precedente: Competiția tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Săptămâna Cahiers du Cinéma și Retrospectiva.

Panorama propune filme ale unor regizori consacrați – Stéphane Brizé, Christophe Honoré sau Agnès Jaoui – din ultimul an, care s-au impus în festivaluri, precum și în sălile de cinema, fiind apreciate deopotrivă de critici și de public. Filmul Un peuple et son roi / Un popor și regele său (r. Pierre Schoeller, 2017) va deschide festivalul în 8 mai la București și în 9 mai de la ora 19.15 la Cluj-Napoca, în prezența regizorului, prezentând o frescă despre emancipare și idealurile revoluției de la Paris, 1789, ca piatră de temelie a redefinirii noțiunii de libertate.

Tinerii cineaști se bucură de o atenție deosebită în Competiția ce reunește șase regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj. Dotată cu un premiu de finanțare pentru distribuție oferit de TV5 Monde filmului preferat al publicului, secțiunea propune șase filme variate din punct de vedere stilistic, cuprinzând dramă, comedie, animație și documentar. Doi dintre tinerii regizori ale căror filme sunt prezentate în Competiţie vor fi prezenți în România, în cadrul Festivalului, Marie Monge la Timișoara și București și Matthieu Baryere la Bucureşti şi la Iaşi.

Săptămâna Cahiers du Cinema se confundă cu la muse roumaine. Genica Athanasiou, Aurora Cornu și Elvire Popesco, muze românești care i-au inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului, revin pe marele ecran într-o selecție alcătuită de criticul Joachim Lepastier, colaborator stabil al Festivalului Filmului Francez. La Cluj-Napoca, o veți putea admira pe Aurora Cornu îl filmul Le Genou de Claire / Genunchiul lui Claire realizat de Eric Rohmer în 1970.

Retrospectiva este dedicată lui Claire Simon, realizatoare prolifică în a cărei filmografie se îmbină  documentarul și ficțiunea. Protagoniștii filmelor sale sunt deseori femei, adolescenți și imigranți, cu povești analizate minuțios și realizate frecvent în tradiția cinema vérité. Adeptă a transformării prezentului în prezență, acțiunii în istorie, omului în erou și locului în spațiu, Claire Simon este o realizatoare atipică, neconvențională, care incarnează diversitatea cinematografiei franceze contemporane. Retrospectiva Claire Simon oferă publicului clujean ocazia de a o întâlni pe regizoare, la prima sa vizită în România, sâmbătă 11 mai la proiecția filmului ei de ficțiune Gare du Nord/ Gara de Nord de la ora 15 și la cea a filmului Premières solitudes / Tinere singurătăți - cel mai recent documentar al său, de la ora 19.30.

Toate filmele sunt prezentate în limba franceză, cu subtitrare în limba română. În Cluj-Napoca, biletele vor fi puse în vânzare la Cinema Victoria: 15 lei tarif întreg, 13 lei tarif redus pentru elevi, studenți, seniori. Proiecțiile de la ora 13 au un tarif special de 10 lei.  Abonament de 4 intrări la festival cu 48 de lei. Invitați speciali Pierre Schoeller și Claire Simon

 

 

Comenteaza