Video Festivalul Internaţional de Modă Transilvania Fashion 2024! Costumul popular pe catwalk, 116 designeri și un show special marca Botezatu

Festivalul Internaţional de Modă Transilvania Fashion 2024! Costumul popular pe catwalk, 116 designeri și un show special marca Botezatu

Ediţia 2024 a Festivalului Internaţional de Modă Transilvania Fashion (FITF) - Powered by Banca Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 6-8 Septembrie 2024 şi reuneşte colecţii din Europa, Asia şi Africa.

Dr. Matei Miko, producătorul Festivalului Internațional Transilvania Fashion, și Cătălin Botezatu, unul dintre cei mai consacrați designeri români, au vorbit la ZIUA LIVE despre culisele festivalului. 

"Transilvania este epicentrul fashionului din România, de la an la an. Fashionul este la el acasă de peste 30 de ani, aici, la CLuj. Din ce în ce mai mult, cei mai importanți studenți, tineri absolvenți de UAD devin designeri importanți în România și nu numai. Pleacă de la Cluj. Și atunci, se explică de ce avem acest festival foarte greu la Cluj. E greu să manageriezi peste 100 de designeri din toată lumea, avem China, Egipt, Germania, Italia. Pretențiile sunt foarte mari, e un haos organizat în culise. Acem în jur de 80 de modele, ce vor prezenta 16 colecții pe seară, ce vor rula fără pauză și care trebuie să iasă perfect. Avem o armată de oameni în spate, care lucrează de luni de zile la acest proiect și avem și o doamnă, regia designerilor din România, doamna Elena Basso Stănescu, care triază colecțiile și este în continuare spiritus mentor al evenimentului", a declart Cătălin Botezatu, la ZIUA LIVE. 

Dr. Matei Miko a dezvăluit și câteva din surprizele festivalului. O premieră este decernarea premiilor TOP Model, de duminică seara. Însă două puncte cruciale sunt show-urile de deschidere și închidere ale festivalului, două momente care vor aduce în lumina reflectoarelor costumele tradicționale românești, vineri o colecție națională, iar duminică una locală din județul Cluj. 

"În momentul în care face un festival internațional de modă, am găsit doarte important să merg puțin și spre origini și asta am găsit în costumul tradicțional. Aceste costume vor fi prezentate de persoane din localitatea de origine, nu de manechini. Există o modă în costumul tradițional. Veți vedea că își au pe deplin locul într-un catwalk de fashion. Începem cu o prezentare a unui buchet național și încheiem cu ceea ce e caracteristic zonei noastre, Clujului", a declarat Matei Miko. 

Designerul Cătălin Botezatu a dat detalii și despre propriul show din cadrul festivalului: ''Voi face un show adevărat, pentru prima oară voi mixa 2 colecții haute couture, cu regie specială. Primul e un omagiu adus Greciei Antice - o colecție în alb, al doilea merge către Ludovic XV, în negru, cu lux și bogăție. Voi prezenta 70 de outfit-uri, o prezentare ca afară, ca la Milano, cu flux continuu de modele, câte 3-4 deodată pe catwalk".

Premiile  Festivalului Internaţional de Modă Transilvania Fashion (FITF) vor fi decernate sâmbătă seara, când la Cluj-Napoca va urca pe scenă și Romanița Iovan. 

O altă noutate este faptul că, începând cu anul 2025, festivalul va avea loc pe parcursul a 4 zile, pentru a crea un mai mare spațiu de desfășurare și expunere a tinerilor designeri. 

112 designeri, pe esplanada Centrului de Cultură Urbană din Parcul Central din Cluj-Napoca

Festivalul Internaţional de Modă Transilvania Fashion (FITF) va avea loc pe esplanada Centrului de Cultură Urbană din Parcul Central din Cluj-Napoca, care va fi transformat, cu ajutorul unei logistici impresionante de catwalk, sunet, lumină şi ecrane LED, într-un superb amfiteatru în aer liber, străjuit de impunătoarea clădire a Cazinoului şi de istorica Fântână Arteziană amenajate în 1897 şi inspirate de clădirile celebrului Palat Sanssouci de la Potsdam.

La această ediţie a FITF participă 112 designeri, de la creatori consacraţi, invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, la studenţi şi absolvenţi ai universităţilor de profil. Nu în ultimul rând, festivalul se bucură şi în acest an de colaboratori valoroşi din domeniile modeling-ului, make-up-ului, hairstyling-ului, al fotografiei de modă, precum şi numeroşi bloggeri şi jurnalişti, care ne onorează prin prezenţa lor.

Alături de România, designeri din alte nouă ţări îşi vor prezenta la Clu creaţiile vestimentare: Italia, Germania, Regatul Ţărilor de Jos, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, China şi Egipt.

Lista designerilor români cuprinde atât nume cu rezonanţă în lumea modei autohtone, cât şi creatori talentaţi aflaţi la început de drum (în ordinea intrării pe cat-walk): Kati Szalai, Raluca Soare, Adrian Iliescu, Svetlana Cervinschi, Raul Matiş, Teodora Ciorna, Mihnea Covaci, Anca Manea (ziua 1), Cătălin Botezatu, Tudor Halaţiu, Anca Zaharia, Kinga Varga, Alexa Crismăreanu, Inga Bragaru, Paul Palm, Daniel Radu, Alexandra Constantinescu, Ionuţ Răzvan, Romaniţa Iovan (ziua 2), Irina Silaghi, Ioana Iosif, Alexandra Calafeteanu, Ioana Georgescu, Andreea Marinescu şi Cristian Buză (ziua 3).

Secţiunea internaţională îi aduce la Cluj pe Sanja Velickovic (Serbia), Vocational High School of Textile and Leather Product "Ivan Bogorov" (Plovdiv, Bulgaria), The Sino-UK Fashion and Design School of Zhejiang Fashion Institute of Technology (China), Carmichael Byfield (Olanda), Fabiana Ferri (Italia), Evelin Fink (Ungaria), Via Monte Napoleone (Italia), Oksana Schlee Keil (Germania), Alina Tocarciu (Republica Moldova), Ali Elnawawi (Egipt), Kuea (Italia), Monika Gruber (Germania).

Secţiunea dedicată universităţilor de artă aduce, pentru al patrulea an consecutiv, pe catwalk-ul FITF reprezentanţi ai centrelor academice cu tradiţie în arta vestimentară din România şi Republica Moldova: Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Facultatea de Design din cadrul Universităţii "Aurel Vlaicu" Arad şi Universitatea Tehnică a Moldovei.

Direcţia artistică a FITF a avut o misiune dificilă în acest an, evaluând peste 130 de colecţii ale creatorilor dornici să facă parte din line-up-ul festivalului (cu 30% mai mulţi decât în 2023). Comisia condusă de prof. univ. dr. Elena Basso Stănescu a ales, în urma unui proces riguros de selecţie, 10 designeri care au, astfel, şansa de a-şi prezenta colecţiile pe cat-walk-ul FITF. 

Comenteaza