Filmul ”Libertate”, al clujeanului Tudor Giurgiu, disponibil de azi pe Netflix

Filmul ”Libertate”, al clujeanului Tudor Giurgiu, disponibil de azi pe Netflix

Filmul ”Libertate”, al regizorului clujean Tudor Giurgiu, președintele TIFF, e disponibil de azi pe platforma de streaming Netflix, dar doar pentru utilizatorii din România și Republica Moldova.

După un turneu de promovare care a inclus peste 50 de localități, premii la festivaluri în Sarajevo, la TIFF sau Cottbus, și zeci de mii de spectatori, filmul „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, este disponibil, din 6 martie, pe platforma Netflix, pentru abonații din România și Republica Moldova.

„Libertate” spune povestea oamenilor care au fost ținuți, câteva săptămâni, în decembrie 1989 și ianuarie 1990, în bazinul de înot din Sibiu. Din distribuție fac parte Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alexandru Papadopol, Mirela Oprișor sau Cuzin Toma. Rolul principal – cel al unui căpitan de Miliție prins în mijlocul evenimentelor din 1989 – este jucat de Alex Calangiu. În film joacă și timișoreanul Ovidiu Mihăiță, de la Teatrul Auăleu.

O lecție de istorie pe viu

„Am vrut să văd ce transmite filmul unor oameni născuți după ’90 sau chiar după anii 2000. Mi-am dat seama că pentru ei anul 1989, sau Revoluția în sine, nu e deloc un subiect cu aceeași miză și cu același interes pe care îl avem eu şi generația mea. Și e firesc să fie așa. E partea unui trecut pe care, în general, ei nu și-l explică, pentru că nu prea au informații despre asta. Cei care văd filmul la început sunt sceptici, dar la plecare îmi spun că nu se așteptau să fie așa dinamic și să primească atât de multe informații. Probabil că se uită la film și văd o lecție de istorie pe viu, iar sentimentul pe care îl au e unul de wow, nu credeam că a fost atât de complicat, atât de haos, atât de mulți oameni nebuni și confuzi”, a spus Tudor Giurgiu, pentru Adevărul.

Scenariul filmului este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader. „Librtate” este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

Comenteaza