Filmul regizorului clujean Tudor Giurgiu "De ce eu?", proiectat la Zilele Filmului Românesc din Valencia

Filmul regizorului clujean Tudor Giurgiu
Patru lungmetraje de ficțiune – "Aferim!", "Un etaj mai jos", "Lumea e a mea", "De ce eu?" - și un documentar de animație, "Muntele magic", vor fi proiectate în cadrul Zilelor Filmului Românesc din Valencia, eveniment ce va avea loc în lunile aprilie și mai.

Festivalul va fi inaugurat cu pelicula "Aferim!", în regia lui Radu Jude, recent recompensată cu 13 premii în cadrul Galei Premiilor Gopo ale industriei cinematografice românești, printre care amintim premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine, dar și Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal acordat lui Teodor Corban.

De altfel, actorul a fost recompensat și în Spania cu premiul pentru cel mai bun actor în cadrul celei mai recente ediții a Festivalului de Film European de la Sevilla pentru interpretarea protagonistului din filmul "Un etaj mai jos", regizat de Radu Muntean. Filmul, considerat de criticul Luis Martínez de la cotidianul El Mundo "de o claritate totală și un dramatism eficace" a obținut și premiul pentru cea mai bună regie la aceeași ediție a festivalului sevillan.

Documentarul de animație "Muntele magic" a fost recompensat în Spania cu premiul ANIMAFICX la ultima ediție a Festivalului Internațional de Film de la Gijón, iar regizoarea Anca Damian a fost invitată, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, să-și prezinte pelicula și să susțină un masterclass la Festivalul Internațional de Film de Animație din Catalonia din acest an.

Lungmetrajul de debut al lui Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", lansat în Spania în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Madrid, a fost remarcat și recompensat cu premii la festivalurile din Karlovy Vary și Wiesbaden. În cadrul Galei Premiilor Gopo, filmul a obținut premiul pentru cel mai bun debut, iar Ana Maria Gurana primit premiul „Tânăra speranță" pentru interpretarea rolului Larisa.

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, "De ce eu?", a fost selectat în competiția oficială a Festivalului SEMINCI Valladolid, din luna octombrie 2015. Premiera madrilenă a avut loc la Academia de Cine, în prezența regizorului, în cadrul unui eveniment moderat de Javier Tolentino, cunoscut jurnalist de film la postul public spaniol Radio 3.

Filmul "De ce eu?" a avut premiera de gală de la Cluj în 24 februarie 2016.

Bazat pe fapte reale, „De ce eu?" spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are, însă, implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Comenteaza