Finanţarea TIFF de la Ministerul Culturii, incertă chiar înainte de START: "E ceva putred în modul în care funcționează administrația, bugetele, funcționarii"

Finanţarea TIFF de la Ministerul Culturii, incertă chiar înainte de START: "E ceva putred în modul în care funcționează administrația, bugetele, funcționarii"
| Foto: TIFF

Producătorul și fondatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, vorbește despre frustrările și dezamăgirile provocate de atitudinea statului față de sectorul cultural, care, crede el, pornește în primul rând dintr-o lipsă de înțelegere și de expertiză în domeniu.

Ce e diferit la ediția TIFF de anul acesta față de cea din 2020?

Tudor Giurgiu: E mai bine cumva, pentru că lucrurile sunt mai clare în ce privește restricțiile. Anul trecut am fost primii care am făcut un eveniment de anvergura asta și a fost un proces de a învăța din mers. Citeam regulamente din Anglia, Germania, acum măcar avem know-how-ul. Dar, în egală măsură, mi se pare că, după 20 de ani, e aproape umilitor să aștepți confirmări de finanțare din partea statului român. Spun asta pentru că nu avem nici până azi (9 iulie, n.r.) contractul semnat cu Ministerul Culturii, deși atât premierul, cât și ministrul au zis că TIFF și Festivalul de Teatru de la Sibiu sunt evenimente esențiale pentru vizibilitatea țării pe plan internațional. Sunt două evenimente care au avut an de an aceeași finanțare, indiferent de guvern.

Per total, cum apreciați măsurile luate de stat privind sectorul cultural de când a izbucnit pandemia?

–Sprijinul mi s-a părut a fi mult mai redus și mult mai neînsemnat față de ce-mi imaginam și față de ce știam că se întâmplă în alte țări. Nu știu care sunt motivele. Ce știu sigur e că foarte mulți artiști, care n-au contracte de muncă, au suferit enorm, iar compensațiile au lipsit sau au venit cu întârziere. Cred că s-ar fi putut face mai mult, dar îmi dau seama că frânele vin, de fapt, din interiorul ministerelor, din modul arhibirocratic al aparatului de stat. S-au făcut și greșeli. Știu că Ministerul Culturii a anunțat cu mare pompă trei scheme de sprijin pentru artiști. Interviul integral pe Libertatea.ro.

Conform publicaţiei media, cu o zi înainte de publicarea interviului (20 iulie 2021), contractul cu Ministerul Culturii încă nu fusese semnat, în condiţiile în care festivalul ia startul vineri, 23 iulie 2021, la Cluj-Napoca. 

Comenteaza