Fiorul muzicii lui Carreras. Clujenii care au strălucit alături de el

Fiorul muzicii lui Carreras. Clujenii care au strălucit alături de el
Bunici cu nepoţi. Părinţi cu copii. Clujeni tineri. Domniţe cu pălării. Clujul a fost la operă.

Trei generaţii de clujeni s-au întâlnit duminică seara, în Sala Polivalentă, pentru a-l asculta pe tenorul spaniol Jose Carreras şi pe invitata sa, soprana ucraineană Natalia Kovalova. Şi nu au regretat alegerea făcută. A fost un concert excepţional, în care muzica ne-a făcut să simţim emoţie, iar prestaţia orchestrei Filarmonicii Transilvania ne-a făcut să fim mândri. 5.000 de clujeni au venit să asculte şi să aplaude o voce inconfundabilă.

Punctualitatea nemeţească a tenorului spaniol nu este un mit. La 19:00, ora desemnată începerii spectacolului, luminile s-au aprins pe scenă, iar în câteva minute au intrat membrii orchestrei. La 19:08, terminaseră de acordat instrumentele, iar la 19:15 sala era cuprinsă deja de fiorul primului vals, dirijat de Carlos Gimenez, nimeni altul decât nepotul lui Jose Carreras.

Suficient de modest pentru a nu apela la niciun coleg de breaslă pentru a cânta în deschiderea spectacolului şi îndeajuns de celebru pentru a nu avea nevoie de nicio introducere, Jose Carreras a intrat pe scenă însoţit doar de dirijor. S-a înclinat în faţa sălii şi, apoi, a dovedit timp de două ore că muzica clasică nu are vârstă, că timpul, care i-a furat tinereţea, nu i-a putut fura şi vocea.

Dirijorul Carlos Gimenez a fost şi gazda evenimentului, conducând spre şi dinspre scenă pe artiştii Natalia Kovalova şi Jose Carreras. Orchestra clujeană care i-a acompaniat s-a dovedit a fi cea mai bună carte de vizită pe care i-o putea oferi Clujul lui Carreras, alături de aplauzele generoase ale publicului. La un moment dat, un tânăr a păşit la marginea scenei şi i-a oferit un cadou tenorului, cerându-i în schimb un autograf, pe care spaniolul i l-a oferit.

Bisat de trei ori, cu sala în picioare, Carreras a încheiat spectacolul pe ritmurile Traviatei lui Giuseppe Verdi. Artiştii şi-au luat rămas bun de la public cu plecăciuni adânci şi apoi a căzut cortina, în sens figurat, pentru că la Cluj duminică seară, după concert, ningea.

Jose Carreras a făcut parte din grupul celor trei tenori, "Los tres tenores", alături de Luciano Pavarotti şi Placido Domingo. Între 1990 şi 2003, muzicienii au făcut o incredibilă propagandă operei, concertând în trio pe toate marile scene ale lumii. Din păcate, Pavarotti s-a stins din viaţă în 2007.

Clujenii din public au fost entuziasmaţi. O doamnă distinsă a spus: "Am venit cu o prietenă, care avusese privilegiul de a-l asculta şi în tinereţe pe tenor. Spunea că se aştepta ca fiorul muzicii să o străbată ca în trecut, dar nu a mai fost atât de intens. În schimb, eu am fost impresionată". Am vorbit şi cu o altă doamnă, profesoară: "Am venit cu băieţelul meu, mă bucur că l-am adus, i-a plăcut foarte mult. Am fost încântată să aflu că orchestra este cea din Cluj, este foarte performantă. Onoare ei". "Mi-am retrăit anii copilăriei, când mergeam cu părinţii la operă. Te transpune într-o altă lume", spune şi o tânără venită să-l asculte pe muzicianul care în 5 decembrie va împlini 69 de ani.

Comenteaza