Fost jurnalist clujean, premiat la Festivalul Internaţional de Film Document.Art

Fost jurnalist clujean, premiat la Festivalul Internaţional de Film Document.Art
Un clujean s-a numărat printre câştigătorii celei de-a XXI-a ediţie a IFFEST DOCUMENT. ART, un festival internaţional dedicat filmelor de artă, ecologiei şi turismului.

Sorin Grecu, fost jurnalist şi colaborator al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, s-a făcut remarcat printre cei 45 de regizori ale căror producţii au intrat în competiţia finală a festivalului. El a fost recompensat, la secţiunea Film de Artă, cu Menţiunea Specială, pentru filmul etnografic „Povestea ceteraşului fără o mână", realizat împreună cu operatorul Zoli Szucs.

Marele Premiu „Acvila de Aur" a fost câştigat de filmul „Un scaun potrivit pentru un înger", o coproducţie Canada/Finlanda, regizată de Raymond St. Jean şi produsă de Michael Oullette. În cadrul secţiunii Film de Artă a festivalului ce a avut loc între 15 şi 18 octombrie la Bucureşti „Mas Man", regizat şi produs de cineastul Dalton Narine din Trinidad-Tobago, a primit premiul special, iar „Pichuco", în regia lui Martin Turnes şi produs de compania „Puente Films" din Argentina, a fosr recompensat cu premiul Acosiaţiei Române de Film Document.Art.

Trofeul pentru cea mai bună producţie românească a mers către regizorul Francisc Mraz cu filmul "Sculptorul Mircea Roman". De asemenea, un premiu pentru stilistică în documentarul românesc a fost acordat filmului „Meanwhile in Bucharest", realizat de Roxana Andrei şi Eugen Neiculescu.

În acelaşi timp, "Ţinutul oglinzilor", de Mark Lyken şi Emma Dove din Anglia, a obţinut premiul pentru creativitate, „Evadare în Vanuatu", regizat de cehul Libor Spacek, a fost ales cel mai bun film de ecoturism, „Evreii din Roma", de Gianfranco Pannone, a fost desemnat cel mai bun documentar de turism cultural, istoric şi religios, „Drum fără sfârşit", regizat de Juan Rayos din Spania,a primit premiul pentru cel mai bun film documentar de turism, „Pescarii", regizat de Maciej Glowinski, Polonia, a fost câştigătorul distincţiei "Noua Generaţie", „Ecuador, cu ochii închişi", de Daniel Chamorro, Spania, s-a ales cu premiul pentru cel mai bun film de ecologie şi mediu, iar „Aşteptarea", regizat de Alistair I. Macdonald a primit trofeul ex-aequo pentru cel mai bun film documentar.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), juriul festivalului fiind compus din Marina Roman, Luminiţa Boerescu, critici de film, Mihai Orăşanu, Membru al Asociaţiei autorilor colanei sonore, UCIN, producătorul şi regizorul Rodrigo Fernandez, Chile şi prezidat de criticul de film Călin Stănculescu. La competiţie au fost trimise peste 600 de filme din 68 de ţări, dintre care au fost selecţionate, într-o fază preliminară, un număr de 95, iar pentru cea finală 45.

În urma distincţiei primite la acest festival, filmul cineaştilor clujeni a primit cea de-a doua distincţie importantă, după Marele Premiu obţinut la Festivalul Naţional de Film Etnografic ce a avut loc în 2013 la Galaţi.

Comenteaza