Golful uimitor, la Victoria

Golful uimitor, la Victoria
Cinefilii vor putea viziona azi celebrul documentar “The Cove”, în cadrul festivalului “Planet Report”.

 Documentarul “The Cove” (“Golful”, SUA, 2009), premiat la Oscar 2010, va putea fi vizionat în această seară, de la ora 20.00, la Cinema Victoria. Evenimentul are loc în cadrul festivalului de mediu şi film ecologic “Planet Report”.

 

Pelicula, câştigătoare a Premiului Oscar, ediţia 2010, pentru cel mai bun documentar, spune povestea uimitoare a unui grup de activişti, regizori şi scufundători care au descoperit un secret mortal şi întunecat în apele Japoniei. Regizat de Louie Psihoyos, documentarul denunţă soarta delfinilor atraşi în estuarul japonez Taiji.

 

Acolo, pescarii capturează cele mai frumoase exemplare pentru a le trimite în parcurile de distracţii marine, ucigând ceilalţi delfini pentru consum. Victoria filmului la gala premiilor Oscar 2010, care a avut loc în luna martie, a declanşat furia locuitorilor din satul Taiji, care consideră că filmul i-a pus la zid în faţa comunităţii internaţionale, a informat AFP la acea vreme.

 

Regizorul a negat acuzaţia potrivit căreia ar fi realizat un documentar “anti-japonez”: “Japonezii au dreptul să ştie. Filmul nostru (...) le permite oamenilor să îşi facă o părere. Nu le spunem japonezilor ceea ce trebuie să facă”. Până în 27 iunie, cu prilejul “Planet Report”, clujenii vor putea viziona gratuit pelicule în curtea Muzeului de Artă, la cinema Victoria şi la cafeneaua Insomnia. Festivalul “Planet Report” este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană. Evenimentul include circa 50 de filme despre natură, probleme ecologice precum lipsa apei, defrişări, poluare, încălzire globală şi crime împotriva mediului.

 

Comenteaza