“Greii” jurnalismului românesc, reuniţi în paginile unei cărţi

“Greii” jurnalismului românesc, reuniţi în paginile unei cărţi
Personalităţi ca Lucia Hossu Longin, Robert Turcescu, Cristian Tudor Popescu sau Nestor Rateş îşi destăinuie secretele meseriei, dar şi istorii personale în volumul “Documentarea în jurnalism”.
Cartea a fost lansată ieri, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB şi este coordonată de Ilie Rad. “Este unul dintre volumele care au fost realizate din prezentările susţinute la simpozioanele pe care Catedra de jurnalism le organizează în fiecare an”, a precizat Elena Abrudan, şeful Catedrei de jurnalism a facultăţii. Pe lângă acestea, au fost preluate în carte texte din reviste literare sau de jurnalism, astfel că între cei 24 de semnatari ai prezentărilor se află nume ca Nicolae Manolescu, Alex Ştefănescu, Nestor Rateş, Matei Vişniec, Adriana Săftoiu, Michael Shafir, Dona Tudor, Constantin Trofin sau Nicolae Melinescu.

“Toate comunicările degajă un aer de noutate şi vivacitate pentru că, pe lângă informaţiile despre documentare, autorii descriu întâmplări din viaţa personală şi din experienţa lor din presă”, a apreciat scriitorul Mircea Popa.

Cartea poate deveni una de referinţă în ceea ce priveşte studiul documentării în presă, potrivit filologului Viorel Nistor, de la Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureş. “Este o lucrare pe care o putem recomanda celor care se pregătesc să ajungă jurnalişti, mai ales în contextul de astăzi, în care presa înseamnă goana după senzaţional, nu se mai verifică informaţiile şi se publică articole cu titluri cât mai şocante, care să atragă cititorii. Volumul domnului Rad este o pledoarie pentru documentare”, a declarat Nistor.

“Munca mea a fost doar aceea de a pregăti aceste texte pentru tipar. Aş recomanda cartea şi pentru că e foarte plăcută la lectură, are foarte multe mărturii, studenţii pot găsi lucruri spectaculoase în paginile ei”, a încheiat Ilie Rad.

Comenteaza