Greii muzicii clasice concertează la Cluj

Greii muzicii clasice concertează la Cluj
Muzicieni din mai multe ţări vor concerta în această seară, la biserica Evanghelică din Cluj.

Invitatul principal al evenimentului este Delta David Gier, dirijor la Filarmonica din New York, secondat de Ellen Rose, prim-violistă la Dallas Symphony. 

 

“Delta David Gier este cunoscut şi recunoscut pe scena muzicii americane pentru interpretările sale profunde ale repertoriului standard şi pentru dedicarea sa”, au menţionat, într-un comunicat, reprezentanţii fundaţiei Jubilate, organizatorul regalului muzical din această seară.

 

Dirijorul american este principalul invitat al reprezentaţiei, în care vor mai fi prezenţi şi alţi colaboratori din străinătate, precum Ellen Rose, prim-violistă la orchestra simfonică din Dallas, David Danel, interpret muzical al Filarmonicii din Praga, Irena Rieband, cornistă la orchestra filarmonică din Polonia, şi Cristof Metz, contrabasist, liber profesionist în Elveţia.

 

 Orchestra “Oratorium” din această seară va fi dirijată de Delta David Gier, iar corul se va afla sub bagheta lui Keneth Tucker, unul dintre organizatorii concertului, absolvent de pian al conservatorului Universităţii din Missouri. Concertul va începe la ora 18.30, iar biletele costă 20 de lei şi pot fi achiziţionate de la Casa de Cultură a Studenţilor.

 

Fundaţia Jubilate este una misionară neoprotestantă şi se ocupă în special cu asigurarea muzicii în biserici. “Creaţiunea” este una dintre cele mai complexe şi de anvergură lucrări pentru cor şi orchestră şi a fost compusă în perioada “londoneză” a compozitorului.

 

La Londra, Joseph Haydn redescoperă acest gen vocal-instrumental, care se regăseşte cu precădere în compoziţiile clasicilor muzicii simfonice, mai ales că subiectul era, deseori, cu trimiteri biblice. Compozitorul Joseph Haydn este unul dintre cei trei poli ai Clasicismului, alături de Mozart şi Beethoven pe care i-a precedat.

 

Comenteaza