Grigore Leşe aduce "Hori de primăvară" la Cluj

Grigore Leşe aduce
Îndrăgitul cântăreţ de muzică populară Grigore Leşe va concerta în martie la Cluj-Napoca, în cadrul primului său turneu naţional, "Hori de primăvară".

Personalitate marcantă a culturii româneşti, Leşe va încânta publicul cu muzică tradiţională, autentică, nealterată sau modificată, alături de Taraful lui Firuţă din Islaz şi Taraful din Babiciu.

"Cântecelor li se spun hori: hora în grumaz, înturnată, adâncată, moroşenească... De ce cântă omul?... Pentru că aşa îi vine: de pildă, de osteneala bătrâneţilor. Când cântă omul?... Când îi vine.
Muzica românească exprimă un sentiment: de dragoste, de dor, de înstrăinare, de jale... Ţăranul cânta pentru a-şi exprima un sentiment, lăutarii o fac pentru a câştiga bani. Unii se slujesc de folclor, alţii slujesc folclorul. Pe Pământ, avem două şanse: credinţa şi arta",
a afirmat artistul.

Turneul său deschide anul cultural "Artă contra Drog" 2015 şi se va desfăşura în Cluj-Napoca şi alte 11 oraşe din Transilvania şi Banat: Braşov, Alba Iulia, Sibiu, Târgu-Mureş, Zalău, Satu Mare, Oradea, Arad, Timişoara, Reşiţa şi Petroşani. Concertul de la Cluj va avea loc în data de şapte martie, de la ora 19:30, la Casa de Cultură a Studenţilor, iar biletele costă între 60 şi 100 de lei.

Originar din Țara Lăpușului, Grigore Leșe este doctor în muzică cu calificativul "summa cum laudae", Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Vasile Goldiş Arad, profesor de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, realizator de emisiuni radio și TV, fiind distins pentru activitatea artistică cu numeroase premii naționale și internaționale.

Comenteaza