Începe festivalul care celebrează alchimia misterioasă a trupului

Începe festivalul care celebrează alchimia misterioasă a trupului
Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe este abia la a patra ediţie, însă deja se anunţă a fi una memorabilă, cu 25 de spectacole din 14 ţări. După ce în ultimii ani dorinţa organizatorilor a fost aceea de a transforma fetivalul într-unul tematic, anul acesta se încearcă lărgirea noţiunii interferenţelor

Interferenţe are loc în perioada 26 noiembrie-7 decembrie, iar tema aleasă pentru cea de-a patra ediţie este „mărturiile corpului", un subiect generos, extrem de bogat în sensuri şi în modalităţi semantice, care nu poate fi epuizat nici măcar în sens teatral, pe parcursul unei ediţii.

„E o temă diversă care poate să fie abordată din foarte multe stiluri, unghiuri. Am urmărit mai mult diversitatea cât mai mare posibilă, decât o apropiere stilistă a spectacolelor, însă se pot găsi şi foarte multe asemănări. Există anumite spectacole care împing până la limită suportabilitatea unor probleme fizico-morale", a spus Gabor Tompa, director şi selecţioner al festivalului.

Deoarece principala modalitate de expresie în acest festival este corpul uman, spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai importante tendinţe ale teatrului contemporan în care graniţele dintre teatru şi artă performativă tind din ce în ce mai mult să se contopească . Aceste tendinţe pot fi regăsite în cele 25 de spectacole prezente în festival din 14 ţări. Vor fi prezente nume celebre ale teatrului internaţional precum: Thomas Ostermeier, Josef Nadj, Pippo Delbono, Declan Donnellan, Silviu Purcărete, András Urbán, Robert Woodruff şi alţii.

Coregraful Josef Nadj și actriţa din Coreea de Sud, Jaram Lee, vor coordona în cadrul Festivalului Interferenţe două workshopuri. Trainingul condus de Josef Nadj se va desfășura pe 28 noiembrie, la Casa Tranzit.

"Mișcarea, jocul, teatrul, actul creativ, spectacolele - viaţa mea este compusă din toate acestea. Faptul că pe lângă acestea încerc să transmit generațiilor tinere din cunoștințele și experiența mea este, de fapt, datoria pe care o am față de profesorii mei", a spus Josef Nadj.

Celebrul coregraf va fi prezent în cadrul Festivalului Interferenţe cu două spectacole: Cântecele lui Wilhelm de Ottó Tolnai, pe 29 noiembrie și Paysage Inconnu, pe 1 decembrie. De asemenea, publicul va putea vizita și expoziția cu fotogramele lui în International Art Gallery Angels.

Nu trebuie ratat nici concertul de jazz al cehilor de la Bucinatores Orchestra care se va desfăşura la Fabrica de Pensule,sâmbătă, 29 noiembrie începând cu ora 21. De asemenea, pe parcursul celor 12 zile de festival, o serie de expoziţii, proiecţii, ateliere, conferinţe, lansări de carte vor completa meniul acestei ediţii complexe. Nu vor lipsi nici discuţiile informale cu creatorii spectacolelor , carea u menirea de a apropia cât mai mult publicul clujean de tendinţele pasionate ale teatrului contemporan, iar pe creatorii lumii teatrale să-i apropie unii de ceilalţi.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primariei ?i Consiliului Local Cluj Napoca. Festivalul interferenţe, organizat o dată la doi ani îşi propune ca obiectiv să aducă împreună spectacole coerente, provenite din medii culturale diferite.

 

Etichete
Comenteaza