Inflaţie de premii pentru “Ridicule”

Inflaţie de premii pentru “Ridicule”

Unul dintre cele mai premiate filme de comedie franceze, “Ridicule”, a rulat la cinema Republica, în cadrul unei proiecţii de gală, care s-a încheiat cu un party la Centrul Cultural Francez.

 

Producţia franceză din 1996, în regia lui Patrice Leconte, a obţinut patru premii César la categoriile: Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Design de Costume şi Cea Mai Bună Regie Artistică. în acelaşi an, filmul câştigă Premiul Bafta la categoria Cel Mai Bun Film Străin. De asemenea, “Ridicule” a fost nominalizat la alte premii importante precum Oscar, Globul de Aur sau Palme d’Or de la Cannes.

 

Filmul tratează instabilitatea socială a nobilimii care se degradează prin bârfă şi intrigi mărunte. Acţiunea este plasată în secolul al XVIII- lea, iar locul de desfăşurare este lumea decadentă de la Versailles în perioada domniei regelui Ludovic al XVI- lea. în această lume, unde pare că nimeni nu mai ţine cont de sărăcia oamenilor simpli, un nobil dornic de a face dreptate îşi dă seama că justiţia e aproape imposibilă şi că dreptate se poate face doar prin agerimea minţii.

 

Patrice Leconte, regizorul filmului, a obţinut pentru filmele sale numeroase premii. De menţionat sunt Premiul Don Quijote pentru filmul “ (1999)” la Festivalul Karlovy Vary, Premiul Criticilor de Film din Rusia la Festivalul Internaţional de Film Moscova pentru producţia “La veuve de Saint-Pierre (2000)”  sau Premiul Publicului de la Festivalul de Film din Veneţia  pentru pelicula “L’homme du train (2002)”.  “Ridicule” va mai rula joi, la cinema Arta, de la 18:30 şi duminică, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 20:00. Proiecţia de gală a fost urmată de o petrecere oferită de Centrul Cultural Francez, pelicula fiind oferită publicului clujean prin intermediul acestuia.
Comenteaza