Înmormântare după nuntă, la Teatrul Maghiar din Cluj

Înmormântare după nuntă, la Teatrul Maghiar din Cluj
“Funeralii de iarnă”, o comedie burlescă, va avea premiera în 19 martie.

 Spectacolul este regizat de Elie Malka şi jucat în premieră mondială în limba maghiară.

 

Regizorul israelian a revenit la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj pentru a monta o nouă comedie, “Funeralii de iarnă” de Hanoch Levin. Malka a mai pus în scenă la Cluj, în 2006,  piesa “Yakobi şi Leidental”, a aceluiaşi autor, cu mare succes de public. Noul spectacol va avea premiera în 19 martie.

 

“Funeralii de iarnă” are o intrigă destul de complicată, dar plină de răsturnări de situaţie şi întâmplări absurde sau groteşti, după « reţeta» lui Levin. Burlacul Lacek Bobicek vrea să-şi anunţe rudele despre moartea mamei sale. Doar că unchiul Raşes şi mătuşa Şraţia tocmai se pregătesc să-şi mărite fiica, Velveţia, cu Popocenko, fiul lui Baragunţele şi Ţiţkeiva. Evident că bietul Lacek n-are nici o şansă: când aud vestea, toţi o iau la fugă, ca să nu compromită nunta. Urmăriţi de fiul îndurerat, fugarii trec prin tot felul de peripeţii şi întâlnesc o sumedenie de oameni de toate felurile: sportivi, un călugăr budist, ba chiar şi îngerul Morţii. Va reuşi Lacek să-şi reunească familia la înrmomântare? Dar să o revadă pe aleasa lui de la nuntă, Pşoşiţia?

 

In spectacolul Teatrului Maghiar joacă, printre alţii, Bogdan Zsolt, Panek Kati, Biro Joszef, Petho Aniko, Hilda Peter, Bacs Miklos sau Endre Senkalszky. Scenografia a fost concepută de Bernard Michel, iar muzica de Jerome Rigaudias, după operele lui Brahms.

 

“Imi place foarte mult trupa Teatrului Maghiar, sunt actori foarte buni şi am vrut să lucrez din nou cu ei”, explică regizorul Elie Malka revenirea sa la Cluj. “Acum patru ani, în 2006, i-am propus lui Tompa Gabor trei texte de Levin. I-au plăcut toate, iar acum m-a invitat să montez tot o piesă de-a lui. Am ales un text mai mare, cu 14 personaje, o comedie cu accente nostalgice şi amărui, despre nişte oameni cărora le e frică de moarte şi nu pot înfrunta realitatea”, a precizat regizorul.  “Funeralii de iarnă” va avea la Cluj premiera mondială în limba maghiară. Traducerea a fost făcută de Borgula Andras, la solicitarea Teatrului Maghiar. O parte dintre reprezentaţii vor fi subtitrate în limba română.

 

Hanoch Levin a trăit între 1943 şi 1999. Poet şi dramaturg israelian, şi-a creat o faimă mondială prin limbajul său dramatic unic. Piesele sale amestecă drame umane cu situaţii paradoxale, comic-amărui sau absurde. Eroii săi sunt, de obicei, oameni banali, care trec prin experienţe aparent neînsemnate, dar care pentru ei capătă proporţii uriaşe. De aici se nasc piese în care hohotul de râs se împleteşte cu compasiunea spectatorului. Din piesele autorului evreu au mai fost montate în România “Krum”, în regia lui Theodor Cristian Popescu, şi, de curând, un scenariu după schiţele sale, intitulat “Câtă speranţă”, în versiunea de scenă a lui Radu Afrim.

 

Cine este Elie Malka

 

Regizorul s-a născut în Israel, unde şi-a făcut şi studiile de teatru. A fost director al unor teatre evreieşti de prestigiu mondial, precum Teatrul Naţional “Habimah”. Intre 1991 şi 2007 a fost director al Uniunii Teatrelor Europene, cea mai importantă asociaţie de profil din lume.

 

A făcut parte din juriul Premiului European pentru Teatru, al Premiului Onassis pentru Dramaturgie şi al Festivalului BITEF de la Belgrad. Este ofiţer al Ordinului Literelor şi Artelor al Republicii Franceze. A mai montat în România piesele “Yakobi şi Leidental” (foto), la Cluj, şi trei spectacole la Bucureşti.

Comenteaza