Institutul Cultural Român, 400.000 euro pentru târgurile de carte din 2013

Institutul Cultural Român, 400.000 euro pentru târgurile de carte din 2013
Institutul Cultural Român organizează în acest an standurile naţionale ale României de la târgurile internaţionale de carte de la Paris, Londra, Torino şi Göteborg, pentru care plăteşte câteva sute de mii de euro.

"În acest an, acțiunea majoră (a ICR-n.red.) este participarea la Salon du Livre de la Paris", spune directorul ICR, clujeanul Andrei Marga. "În funcție de posibilitățile bugetare de la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, asigurăm, de asemenea, participarea la celelalte trei târguri internaționale. Institutele culturale române de la fața locului au obligația să contribuie, prin inițiative proprii, la sporirea resurselor financiare alocate acestor târguri".

Institutul Cultural Român asigură participarea Romaniei ca țară invitată de onoare la Salon du Livre de la Paris, ce are loc între 22 şi 25 martie, şi la care participă şi clujeanca Florina Ilis. Standul României, de 400 metri pătraţi, va fi amplasat în centrul salonului, alături de cel organizat de France Télévisions. Lista invitaţilor la Salon du Livre 2013 de la Paris, la care România este țară invitată de onoare, cuprinde 64 de autori români. Programul autorilor invitați a fost stabilit prin acordul organizatorilor români și francezi, iar costurile implicate vor fi împărțite egal între ICR și ReedExpo și se ridică la 450 000 de euro, ceea ce înseamnă că ICR plăteşte din acestă sumă 225.000 euro.

Institutul Cultural Român își asumă și participarea României la Târgul Internațional de Carte de la Torino, unde amenajează standului României în parteneriat cu editorii italieni de carte românească. ICR va aloca pentru standul României la Torino suma de 40 000 de euro, precizează ICR.

Totodată, instituţia organizează şi standul României la Târgul Internațional de Carte de la Londra, "care este de fapt o bursă a editorilor, fără public larg", după cum spune Marga. Participarea României la Londra se va face în parteneriat cu asociațiile de editori din România iar ICR va asigura un buget de 75.000 de euro.


Târgul Internațional de Carte de la Göteborg, ce va avea loc în septembrie 2013, este asumat tot de ICR. "În următoarele zile vor începe negocierile cu organizatorii suedezi în vederea închirierii suprafeței pentru stand", spune Marga, adăugând că pentru acest eveniment ICR va asigura o finanțare de 60.000 de euro. În total pentru târgurile din 2013 ICR plăteşte 400.000 euro.

Etichete
Comenteaza