Japonezul nevăzător care a uimit lumea concertează la Cluj

Japonezul nevăzător care a uimit lumea concertează la Cluj
Pianistul Noboyuki Tsujii va concerta la Academia de Muzică în 14 septembrie | Foto: Daily Motion

Festivalul Internațional George Enescu (31 august - 22 septembrie) aduce publicului clujean o serie de recitaluri de gală, în cadrul ”Festivalului Enescu la Cluj”, unde Filarmonica de Stat Transilvania (FST) este partener oficial.

În perioada 4-14 septembrie, artiști de talie mondială vor oferi șase evenimente muzicale de cel mai înalt nivel. Celebra pianistă Elisabeth Leonskaja sau spectaculosul pianist și compozitor japonez Nobuyuki Tsujii, nevăzător din naștere, sunt unii dintre invitații de marcă ai evenimentului. Cele șase concerte vor avea loc la Auditorium Maximum și la Sala Studio a Academiei de Muzică Gheorghe Dima (AMGD). Biletele sunt deja disponibile.

Pe scena sălii Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai vor susține recitaluri unii dintre cei mai așteptați artiști din cadrul festivalului: pianista Elisabeth Leonskaja - „ultima mare doamnă a școlii ruse” (10 septembrie) și Nobuyuki Tsujii - japonezul nevăzător care a uimit lumea muzicii cu tehnica sa la pian (14 septembrie).

Sala AMGD va reuni recitalurile unor nume consacrate și ale unor tinere talente ale generației de azi: renumitul violonist David Grimal - extrem de apreciat de compozitori și de publicul tânăr (9 septembrie), pianistul canadian Charles Hamelin, care a atras atenția prin stilistica și maturitatea sa muzicală, fiind recompensat cu numeroase premii internaționale (4 septembrie).

De asemenea vor concerta Monte Piano Trio - grup recunoscut pentru sensibilitatea și energia pe care o transmite spectatorilor (5 septembrie) și  Ziyu He - violonist chinez care a devenit unul dintre cei mai tineri artiști invitați să cânte alături de Orchestra Filarmonicii din Viena (8 septembrie). Festivalul este cofinanțat de Primăria Cluj-Napoca și de Administrația Fondului Cultural Național.

  • Recital pian - Charles Hamelin - 4 septembrie, Sala AMGD

Tânărul pianist canadian are la activ numeroase premii internaționale și este invitat să cânte pe scene importante ale muzicii din Londra, Lyon, Münich, Paris, Varșovia, dar și în Japonia. Este considerat unul dintre vârfurile generației sale. Lucrează în mod constant cu pianistul Jean Saulnier. Primul său album solo, cu lucrările târzii ale lui Chopin, a fost lansat în 2015, urmat de cel de-al doilea album cu lucrările lui Chopin, Beethoven și Enescu. L-a descoperit pe Enescu în 2014, în cadrul unui Festival de Cameră din Danemarca, declarând că atunci a descoperit o abordare cu totul diferită în ceea ce privește muzica.

  • Recital Monte Piano Trio - 5 septembrie, Sala AMGD

Trioul este format din doi italieni și o româncă: Francesco Sica (vioară), Claude Frochaux (violoncel), Irina Botan (pian). Presa internațională îl recomandă drept un trio ce știe să redea calitatea nobilă a sunetului, capabil să creeze contraste extraordinare. Extrem de apreciați, cei trei muzicieni sunt invitați și au susținut concerte în spații importante ca Berliner Philharmonie, Laeiszhalle Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Wigmore Hall, Royal Festival Hall și Covent Garden din Londra, Daning Theater din Shanghai și Ateneul Român. Sunt fondatori ai festivalului anual Kammermusikfest Sylt din Germania și apar pe coloana sonoră a filmului documentar "Maestro", producție ce explorează viața muzicienilor prin ochii lui Paavo Järvi.

  • Recital pian - Ziyu He - 8 septembrie, Sala AMGD

Este un violonist chinez recunoscut la nivel mondial odată cu câștigarea Concursului Internațional Menuhin din Londra, în 2017. Grație măiestriei și potențialului său artistic, a devenit unul dintre cei mai tineri artiști invitați să cânte alături de Orchestra Filarmonicii din Viena. La doar 15 ani a participat ca reprezentant al Austriei la Concursul Eurovision pentru tineri muzicieni din Koln, difuzat în toată lumea, la care a primit premiul I.

  • Recital vioară - David Grimal - 9 septembrie, Sala AMGD

Are o carieră internaţională de violonist solo, de-a lungul căreia a susţinut concerte în ultimii 20 de ani pe principalele scene de muzică clasică ale lumii şi cu orchestre prestigioase. Mai mulți compozitori cunoscuți i-au dedicat piese, pentru că are un stil aparte și abordează repertorii grele. Predă cursuri de măiestrie în mai multe țări, colaborează cu dirijori celebri și se implică activ în viața socială, prin diverse proiecte muzicale.

  • Recital pian - Elisabeth Leonskaja - 10 septembrie, Sala Auditorium Maximum

Una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre, este o prezență cunoscută publicului bucureștean. „Cu Concursul Enescu a început cariera mea”, avea să declare în mai multe interviuri, concurs pe care l-a câștigat când era studentă. Este considerată „ultima mare doamnă a școlii ruse” și a fost apropiata legendarului Sviatoslav Richter, alături de care a și cântat. Cu o carieră impresionantă, cu premii și concerte în întreaga lume, este renumită pentru rigoarea interpretării și pentru franchețea ei.

  • Recital pian - Nobuyuki Tsujii - 14 septembrie, Sala Auditorium Maximum

Pianist și compozitor, este nevăzător din naștere. Devenit un simbol în țara sa, Japonia, a câștigat rapid notoritetate în întreaga lume, datorită talentului său muzical și a tehnicilor unice de învățare a muzicii și de a o interpreta alături de renumite orchestre. The Observer îl descrie drept „definiția virtuozității”. Nobuyuki Tsujii spune că pianul este o extensie a corpului său.

Comenteaza