Jubileul unei îndoieli ce a provocat un miracol

Jubileul unei îndoieli ce a provocat un miracol

Sfântul Scaun a permis organizarea unui an jubiliar pentru celebrarea unui miracol euharistic ce a avut loc acum o mie de ani, în oraşul Ivorra, în nord-estul Spaniei. Ivvora, care are astăzi mai puţin de 160 de locuitori, este locul unde în anul 1010 era paroh părintele Bernat Oliver.

 

El avea dubii privind prezenţa reală din Euharistie, într-o vreme în care circulau diverse curente, precum cel al lui Berengar, ce negau transsubstanţierea euharistică. într-o zi, pe când pr. Oliver celebra Sfânta Liturghie, vinul din potir s-a transformat în sânge şi la nivel vizual, a dat afară şi a curs pe altar şi pe jos. Episcopul Ermengol de Urgell, canonizat mai apoi, a mers în acest sat să investigheze miracolul, deplasându-se apoi la Roma pentru a-l raporta Papei Sergiu al IV-lea. Sfântul Părinte a semnat o bulă pontificală ce recunoştea veridicitatea miracolului.

 

Aceasta, împreună cu pânza de pe altar purtând urme de sânge, au fost depuse în parohia din Ivorra. Papa a mai dat satului şi alte relicve, păstrate în acelaşi relicvariu. Mulţi pelerini vizitează Ivorra, iar miracolul este amintit în special în a doua duminică de după Paşte. Sărbătoarea este numită de localnici “la Santa Duda”, adică Sfântul Dubiu. Jubileul va începe la 10 aprilie, în ajunul sărbătorii, şi va dura până la 1 mai 2011.

 

Acceptul a fost trimis de Sfântul Scaun Episcopului Jaume Traserra al Diecezei de Solsona, în care se află Ivorra. Episcopul a fost autorizat să acorde binecuvântarea papală la principala celebrare a acestei aniversări milenare. Credincioşii din Ivorra se pregătesc pentru acest eveniment de mai mulţi ani: au refăcut vechiul altar, au un site web şi au alcătuit un program al celebrărilor.

 

 (catholica.ro)

Comenteaza