Louise-Michel-”moartea vine”

Louise-Michel-”moartea vine”

Louise-Michel (1830-1905) a fost o revoluţionară franceză anarhistă din timpul Comunei pariziene. Filmul lui Benoît Delépine & Gustave Kervern îi este dedicat.

 

Aici, Louise (Yolande Moreau) e o muncitoare iliterată (nu putem spune analfabetă pentru că ştie vocalele, ea are probleme cu consoanele) şi cu creierii cam arşi, iar Michel (Bouli Lanners) e un detectiv-mercenar-asasin plătit, probabil cel mai loser asasin plătit din câţi poţi angaja. El nu poate ucide cu sânge rece un câine, dar se va duce peste mări şi ţări, după patronii multinaţionalei care le-a lăsat pe colegele lui Louise fără slujbă, pentru a-şi onora contractul.

 

Un film socialist, anarhist şi anarhic, care pică bine în vreme de criză. Umor violent, sec şi cât se poate de negru, cu elemente de suprarealism belgian, Monty Python meets Bunuel şi  principiile lui Bakunin, completat cu cântece post-punk de Daniel Johnston (“A Lonely Song”, “It’s Impossible”). Cameo-uri au Benoît Poelvoorde, Albert Dupontel şi Mathieu Kassovitz (care e şi co-producător). Festivalul Sundance a apreciat filmul şi i-a oferit premiul special al juriului cu motivaţia “pentru originalitate”,  la fel şi alte festivaluri, San Sebastian (premiul de scenariu), Amiens (premiul publicului).

 

 în ceea ce priveşte filmele cu asasini plătiţi ciudate, e o rudă îndepărtată cu exerciţiile de deconstrucţie ale genului (însă mult mai mainstream), I Hired a Contract Killer (1990) al lui Aki Kaurismäki, Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999) al lui Jim Jarmusch sau De zaak Alzheimer (Memoria unui asasin, 2003) de olandezul Erik Van Looy.

 

însă el trebuie mai bine încadrat în filmografia cu totul neobişnuită a autorilor, cele două filme anterioare, “Aaltra” (2004) şi “Avida” (2006), ambele în alb-negru. “Aaltra”, în care Gustave şi Benoît joacă şi rolurile principale (unul seamănă cu David Lynch, celălalt cu motanul de gunoi din desenele animate), a fost prezentat la TIFF Cluj, unde a luat şi Premiul publicului.

 

Acum, ei au terminat opus #4,  Mammuth cu Gerard Depardieu şi Isabelle Adjani, care va ieşi în 2010. Louise-Michel rămâne un film foarte special, cu un umor aparte şi  un ritm propriu, nu pentru toate gusturile şi nu foarte lejer, care va avea o distribuţie limitată şi în sălile de cinema româneşti.


http://aldmovieland.blogspot.com/

Comenteaza