Lucrările lui Ghenie de la Cluj, cele mai bine vândute în Germania

Lucrările lui Ghenie de la Cluj, cele mai bine vândute în Germania
Mai multe lucrări de tinerețe ale lui Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, au fost comercializate la Köln cu prețuri cuprinse între 4.500 și 15.000 de euro.

Studiile de figuri umane, din perioada studenției, au beneficiat de cele mai multe oferte din partea amatorilor de artă, fiind vândute la dublul estimării, conform profit.ro. ​Succesul pe care lucrările lui l-au înregistrat în ultimii ani la cele mai importante case de licitații internaționale îi determină pe colecționari să scoată la vânzare lucrări de tinerețe de pe vremea când acesta era elev la Școala de Arte din Baia Mare sau student la Universitatea de Artă și Design Cluj.

​Ghenie este cel mai bine cotat pictor român contemporan, după ce, în noiembrie, la Londra, un tablou al acestuia a fost vândut pentru 9 milioane de euro. O altă lucrare a artistului a obținut la începutul anului un preț de vânzare de 2,5 milioane de dolari, iar lucrările acestuia se regăsesc în prezent în cele mai cunoscute colecții și muzee de artă contemporană din lume.

Potrivit reprezentanților Galeriei Pace, care reprezintă operele lui Ghenie la New York și la Londra, lista de așteptare a clienților săi ”se întinde pe patru continente”. Această listă cuprinde deja sute de persoane.

Amatorii de artă care au avut inspirația de a achiziționa lucrările lui Ghenie pe vremea când acesta nu cunoștea nici măcar succesul unui artist consacrat la nivel local sau național încearcă în prezent să profite de cota amețitoare la care a ajuns artistul. 

Casa de licitație Van Ham din Köln a pus în vânzare două lucrări din perioada în care Ghenie urma cursurile Școlii de Arte și Meserii din Baia Mare și alte patru din perioada în care acesta își începea studiile la Universitatea de Artă din Cluj.

Ghenie a urmat Școala de Arte din Baia Mare în 1991-1994, iar o primă lucrare din această perioadă, reprezentând panorama unui oraș transilvănean, care pare a fi chiar acest oraș, a fost vândută pentru 15.000 de euro. Pentru 14.000 de euro a fost licitată o altă lucrare din aceeași perioadă, reprezentând o vază cu flori.

Ambele lucrări provin de la un colecționar din Franța, care le-a cumpărat direct de la pictor. Alte patru lucrări, ca tehnică pastel, guașă sau tehnică mixtă și datate 1997, an în care Ghenie își începea studenția la Cluj, au fost estimate de la 4.000 până la maximum 7.000 de euro.

Dacă un peisaj realizat în guașă și un studiu de natură statică realizat în pastel, ambele din 1997, s-au vândut cu 4.500, respectiv 6.500 de euro, alte două lucrări din același an au întrecut estimările casei de licitații.

Un studiu în pastel reprezentând portretele a două personaje a fost vândut cu 14.000 de euro, deși era estimat la maximum 7.000 de euro. Un al doilea studiu de portret, realizat în tehnică mixtă, fusese estimat la cel mult 6.000 de euro, dar a fost licitat pentru 15.000 de euro. 

În România, Casa de Licitații Artmark pune în vânzare în decembrie o lucrare de studenție a lui Ghenie, ulei pe pânză, datată 1999, care este estimată la 7.000-12.000 de euro. Tabloul "Christ" a fost cumpărat, recent, la Artmark, de un licitator online pentru suma de 125.000 de euro. Tabloul a pornit în licitație de la prețul de 12.000 de euro, fiind estimat la 18.000 de euro.

Casa Artmark a mai vândut, anul trecut, pe un site propriu, destinat licitațiilor de artă contemporană, o lucrare de tinerețe a lui Ghenie, intitulată "Autoportret cu lauri", pentru suma de 22.000 de euro. 

Comenteaza