Luminile şi umbrele din viaţa lui Liszt, la Opera Maghiară

Luminile şi umbrele din viaţa lui Liszt, la Opera Maghiară
Spectacolul “Sfinţi şi demoni”, fantezie scenică despre viaţa şi opera compozitorului Franz Liszt, va fi prezentat în această seară la Opera Maghiară din Cluj, în cadrul festivalului organizat cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea muzicianului.

"Omul secolului nostru este mult mai conştient de faptul că muzica lui Liszt este infinit mai bogată, mai aleasă şi mai modernă decât se credea anterior. Cele mai recente cercetări din domeniu prezintă o creaţie de proporţii uriaşe, capabilă să surprindă încontinuu. Dar poate şi mai surprinzătoare sunt viaţa însăşi, romanul vieţii, personalitatea gigantică şi influenţa exercitată de Liszt", precizează reprezentanţii Operei Maghiare din Cluj-Napoca în prezentarea spectacolului "Sfinţi şi demoni", ce va fi prezentat astăzi, de la ora 19:00, pe scena instituţiei. Prezentat ca o "fantezie scenică", spectacolul este conceput de muzicianul Gyorgy Szelmeczi, care va dirija reprezentaţia. Maestru de cor este Szabolcs Kulcsar, dramatizarea a fost asigurată de Emese Szabo, scenografia de Gyula Lorincz, iar coregrafia de Melinda Jakab.

În spectacol vor evolua Orchestra, Corul şi Corpul de Balet ale Operei Maghiare, alături de actorii Bogdan Zsolt, Ervin Szucs, Sandor Balla, interpreta Brigitte Kele şi muzicianul Istvan Varga "Kicsipas". Aspectele din viaţa cunoscutului compozitor vor fi redate prin intermediul câtorva dintre cele mai cunoscute compoziţii ale sale, între care "Balada lui Rakoczi", "Rapsodia ungară nr. 1", dar şi al metaforei faustiene, respectiv al "metaforei unificate a principiilor faustiene şi mefistofelice", conform reprezentanţilor Operei clujene. Spectacolul este prezentat ca o "aventură scenică", prin intermediul căreia, "în compania lui Faust şi Mefistofel", spectatorii sunt invitaţi, cu ajutorul compoziţiilor lui Franz Liszt, "pe platoul vieţii lăuntrice şi spirituale a Artistului, pornind din pusta maghiară şi ajungând în cele mai însemnate saloane aristocratice; lăsând în urmă greutăţile de pe parcursul vieţii şi îmbrăţişând la final credinţa şi religia". Născut în 1811, Franz Liszt este considerat unul din cei mai mari pianişti ai tuturor timpurilor, fiind totodată un celebru compozitor.

De-a lungul vieţii sale tumultoase a înregistrat recunoaştere publică pe scene celebre ale lumii şi a concertat inclusiv la Cluj, în 1846 şi 1879. În a doua parte a carierei sale Franz Liszt s-a concentrat cu precădere pe compoziţie, totodată accentuându-se religiozitatea sa. Muzicianul maghiar a murit în 1886, la vârsta de 74 de ani, fiind înmormântat în localitatea Bayeruth, din regiunea Bavaria (Germania).

 

 

Comenteaza