“Magicianul” i-a încântat pe copii. Şi pe părinţii lor

“Magicianul” i-a încântat pe copii. Şi pe părinţii lor
Actorul Marian Râlea - “Magicianul” - şi-a prezentat la Cluj spectacolul Tinereţe fără Bătrâneţe şi Viaţă fără de Moarte.
Râlea a semnat deopotrivă regia şi concepţia spectacolului care a reuşit să atragă pe scenă majoritatea copiiilor prezenţi în sală.

Cu toate că a fost vorba despre un basm clasic, Tinereţe fără Bătrâneţe s-a dovedit a fi un concept care rămâne, într-adevăr, mereu neînvechit. Actorii i-au incitat pe micii spectatori făcându-i să ia ei înşişi în mâini frâiele poveştii şi s-o spună exact aşa cum le-ar plăcea să o audă.

De altfel, Făt-Frumos, calul năzdrăvan şi ucigaşii Gheonoaiei şi Scorpiei au fost cu toţii copilaşi culeşi ad-hoc din poala părinţilor. Unii s-au descurcat mai bine şi au intrat în joc reuşind chiar să forţeze linia dramatică şi să spună povestea, alţii, mai introvertiţi s-au bucurat de multitudinea de culori şi agitaţia din jurul lor.

Râlea s-a descurcat de minune în postul său de moderator între culise şi sală, a dovedit încă o dată că are “lipici” la pitici şi a reuşit să le deschidă minţile către o cu totul altă abordare a singurului basm trist din folclorul românesc.

Fără să fie feriţi de extreme copiii au fost supuşi, la final, spectacolului obscen al violenţei, al urii şi foametei, nişte monştri care trebuie înfruntaţi şi ucişi, la fel ca şi cei din poveste.

în fundal realizatorii au proiectat imagini cu bombardamente, distrugeri, războaie, chiar şi Hitler a fost, câteva secunde, personaj în “Tinereţe…”.

Spectacolul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Comenteaza