Magie, muzică şi concert-surpriză: Depozitul de Filme este redat, cu fast, clujenilor

Magie, muzică şi concert-surpriză: Depozitul de Filme este redat, cu fast, clujenilor
După ani de zile în care a fost lăsat de izbelişte, Depozitul de Filme a căpătat, în sfârşit, o nouă înfăţişare. Îmbrăcat în straie de sărbătoare, duminică îşi va deschide braţele publicului larg printr-o serie de evenimente atent alese pentru a pune în valoare cel mai nou spaţiu cultural-artistic al Clujului.

Abandonat în urmă cu vreo şapte ani, fostul depozit de filme al RADEF Româniafilm se transformase în locul în care filmele veneau să moară. A ajuns popular printre tinerii clujeni după ce a apărut pe câteva bloguri, iar ulterior, organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au lansat o întreagă campanie de strângere de fonduri, decişi să-l transforme în cel mai important punct de pe harta culturală a orașului. În această vară a trecut prin schimbări majore, iar de duminică va fi redat circuitului cultural-artistic al oraşului.

În programul zilei sunt incluse concerte, spectacole de magie, piese de teatru, dar şi un concert-surpriză, evenimente atent alese pentru a marca relansarea locului ce ar putea deveni, prin 2021, chiar primul Muzeu Naţional Al Filmului.

Pe tot parcursul zilei, clujenii sunt așteptați la o nouă ediție a Târguțului Vintage, un târg de produse în stil vintage dintre cele mai diferite, de la haine la bijuterii create manual. Meniul include ceai, vin cald și cafea, pe care vizitatorii le vor putea savura în hamace sau participând la activitățile pregătite.

Copiii de la fundația „Noi Orizonturi" vor susține la Depozitul de Filme demonstrații de jonglerie între orele 12:00 și 16:00, care vor fi urmate de un spectacol de magie și schițe de teatru susținute de studenții Facultății de Teatru și Televiziune. Special pentru copii, o zonă de „playful learning" va promova învățarea prin joc, prin intermediul unor mici activități educative.

Momentul oficial de inaugurare este programat la ora 18:00, în prezența unor reprezentanți ai autorităților locale, ai sponsorului campaniei de strângere de fonduri, ai  Asociației Victoria Film și ai membrilor echipei TIFF. DJ Paul va asigura fundalul muzical al zilei, iar seara se va încheia cu un concert-surpriză.

Situat pe o stradă lăturalnică din Dâmbu Rotund, Depozitul de Filme fusese lăsat în paragină: cu pereţii dărâmaţi şi scorojiţi, cu urme de graffiti, fără geamuri, cu încăperile pline de cioburi şi peturi şi cu zeci de pelicule de film care aşterneau un covor al industriei cinematografice româneşti de dinainte de `89, era locul de întâlnire al copiilor din zonă, singurii care mai studiau, de altfel, rolele de film împrăştiate peste tot.

Din fericire, campania lansată de organizatorii TIFF s-a bucurat de succes, clujenii s-au mobilizat şi, în o lună şi ceva au ajuns să strângă peste 9.000 de euro, din care 2.328 de euro prin intermediul platformei We Are Here şi 7.000 de euro cu ajutorul unui sponsor.

În urma acesteia, spaţiul a fost igienizat și împrejmuit, vegetația sălbatică crescută în timp a fost toaletată, molozul îndepărtat, iar clădirile au trecut prin reparații de urgență care să permită desfășurarea unor evenimente în condiții de siguranță. De asemenea, au fost amenajate alei de acces, iar pelicula aruncată pe jos a fost colectată și depozitată.

Într-un final, sâmbătă, 50-60 de voluntari ai cluburilor IMPACT vor picta cu bandă desenată pereții Depozitului de Filme, vor bricola mobilier de grădină și vor pregăti spațiul pentru a fi redat clujenilor.

 

Comenteaza