Mai reprezintă renovarea Teatrului Național din Cluj-Napoca o prioritate pentru Ministerul Culturii?

Mai reprezintă renovarea Teatrului Național din Cluj-Napoca o prioritate pentru Ministerul Culturii?
La începutul anului, Ministerul Culturii anunța că printre proiectele prioritare pentru anul 2016 se află și modernizarea clădirii Teatrului Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, clădire ce necesită intervenții de urgență. Un consilier local a trimis o solicitare ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, prin care dorește să afle dacă s-au făcut demersuri pentru realizarea acestui obiectiv.

"Subsemnatul, Ioan Bîldea, consilier local al municipiului Cluj-Napoca, vă rog să îmi comunicați care este stadiul îndeplinirii obiectivului „Obținerea finanțării și demararea procedurilor pentru restaurarea și modernizarea clădirii Teatrului Național «Lucian Blaga» din Cluj-Napoca", inclus de către Ministerul Culturii pe lista de priorități strategice pe anul 2016 la poziția k-04.

Prioritățile strategice și planurile de acțiuni sectoriale ale ministerelor pe anul 2016 au fost lansate acum mai bine de două luni de zile. Intenția Ministerului Culturii de a restaura și moderniza clădirea Teatrului Național din Cluj-Napoca a fost primită cu entuziasm la Cluj, deoarece se așteaptă de ani buni demararea lucrărilor.

În condițiile în care municipiul Cluj-Napoca este înscris în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar autoritățile locale nu se pot implica legal în susținerea financiară a lucrărilor necesare, singura speranță o reprezintă susținerea acordată prin Ministerul Culturii.

Clădirea în cauză nu este doar sediul Teatrului Național, ci și al Operei Naționale Române iar starea în care se află impune de urgență lucrări de intervenții pentru restaurare și modernizare. Motiv pentru care așteptăm cu nerăbdare vești despre pașii pe care Ministerul i-a făcut de la începutul anului pentru îndeplinirea obiectivului asumat referitor la „restaurarea și modernizarea clădirii Teatrului Național «Lucian Blaga» din Cluj-Napoca", se arată în solicitarea menționată.

Artă în mucegai. Un simbol al Clujului se degradează pe zi ce trece

La tot pasul, frumoasa clădire construită în anul 1906 a ajuns să fie plină de mucegai, igrasie şi bucăţi întregi de perete căzut. Mai mult decât atât, din cauză că acoperişul nu a fost reparat de ani buni, pereţii sunt plini de infiltraţii. Cireaşa de pe tort a reprezentat-o o furtună puternică produsă acum aproape cinci ani de zile, când o parte din acoperiş efectiv a zburat.

Clădirea a fost renovată în anul 2006, însă doar în partea de exterior, deşi era prevăzută şi refacerea interiorului. Apoi, un an mai târziu, a apărut o nouă şansă de executare a lucrărilor din interior, însă a fost spulberată rapid.

În proiectul de buget pe anul 2015, oficialii instituţiilor de cultură au cerut bani pentru reconsiderarea proiectului reparaţie capitală a Teatrului Naţional şi, separat, refacerea acoperişului.

Autorităţile locale spun că au mâinile legate. Din cauza legislaţiei, nici Primăria Cluj-Napoca şi nici Consiliul Judeţean Cluj nu pot susţine cu fonduri renovarea teatrului. Singurii bani care pot deservi clădirea sunt cei de la minister. Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj-Napoca au încercat să refacă, pe cât posibil, anumite părţi din clărire. Din fondurile proprii şi din micile subvenţiile primite anual de la minister, managerii au renovat mici părţi din clădire, lucru de care se arată extrem de mândri.

Clădirea monument istoric situată în Piaţa Avram Iancu a fost ridicată în anul 1906 şi face parte din patrimoniul cultural naţional, fiind clădire monument istoric şi de artă, în atenţia UNESCO pentru monumentele special protejate.

Printre priorităţile strategice ale Ministerului Culturii în anul 2016 se mai numără demararea lucrărilor de consolidare a sediului Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) şi a Muzeului Naţional "George Enescu" - Palatul Cantacuzino, dar şi obţinerea finanţării şi demararea procedurilor pentru construcţia în Bucureşti a unei săli de concerte.

 

Comenteaza