"Mărțișorenii" au uitat de Dumitru Fărcaș

"Mărțișorenii" au uitat de Dumitru Fărcaș

Celebrul ansamblu clujean de muzică populară „Mărţişorul” a marcat recent a 65-a sa aniversare. Din păcate, cel care l-a păstorit din 1962, Dumitru Fărcaș, a fost amintit doar în treacăt în cadrul spectacolului aniversar. 

"Inevitabilul s-a și întâmplat...Problema e că prea multă lume l-a iubit și apreciat pe tata că să nu observe...
Doar ca fapt divers: știți cum i-au cinstit memoria ungurii celui mai "mare român anul trecut la Congresul Mondial al taragotiștilor în Ungaria? Printr-o proiecție pe un ecran a ultimului concert pe care l-a susținut tata în cadrul acelui congres, urmat de un moment de reculegere. Era primul congres la care tata n-a mai putut participa...", a povesit Andreea Fărcaș, fiica regretatului taragotist. 

"A fost un spectacol de aproape 5 ore, timp în care maestrului i-au fost dedicate 2,5 minute, printr-o proiecţie foto „in memoriam”, dedicată lui şi celorlaţi membri ai „Mărţişorului” care nu mai sunt printre noi. Iniţial, nici moment de taragot n-ar fi existat, decât un moment muzical făcut de orchestră, cu ceva din repertoriul lui tata", a mai spus Andreea. 

Spectacolul aniversar a fost organizat de Casa de Cultură a Studenţilor, împreună cu „Asociaţia Ansamblul Folcloric Mărțișorul”. 

La aflarea veștii, mulți oameni din domeniu au ținut să o încurajeze pe fiica maestrului, iar Andreea a revenit cu un mesaj de mulțumire: "Va mulțumesc din suflet ca-mi “țineți spatele”. Ce mai pot zice? Eu am știut ca “urmele” lăsate de tata sunt prea profunde in sufletele oamenilor, și eu am făcut tot ce-am putut ca sa “nu se facă de minune” (cum ii plăcea la tata sa zică). Primul lucru care l-am făcut după ce am citit articolul a fost să-i mulțumesc încă și încă odată Dlui Primar Emil Boc și comunității clujene pentru felul in care cinsteste memoria personalităților care au adus cinste acestui leagăn al culturii. In rest…greu de acceptat și martisorenilor vechi, mie si tuturor celor care i-au admirat de-a lungul anilor e ca acest ansamblu și-a pierdut sau poate mai rău si-a “vândut” sufletul si cu asta incetu cu incetu-si pierde strălucirea. Rămâne un ansamblu bun, “acrobatic” ca multe altele… Va mlțumesc din suflet tuturor". 

 

 

Comenteaza