Michael Kutza, membru al juriului TIFF 2014: Cinematografia românească nu este într-un moment prost

Michael Kutza, membru al juriului TIFF 2014: Cinematografia românească nu este într-un moment prost
Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago şi membru al juriului Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2014, a declarat, într-o conferinţă de presă, că cinematografia românească nu este "într-un moment prost".

La conferinţa de presă care a avut loc joi, la mansarda Boema din Cluj-Napoca, au participat membrii juriului competiţiei TIFF, format din Nik Powell (preşedinte), Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, Giora Bejach, director de imagine, Janos Szasz, regizor de film şi teatru, şi Cristina Flutur, actriţă de film şi teatru.

Unul dintre participanţii la conferinţa de presă a spus că noul cinema românesc nu se află într-un "moment fast", precizând că o dovadă este şi faptul că ultimele două ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania nu au cuprins în competiţia principală niciun lungmetraj românesc.

În acest context, preşedintele juriului, Nik Powell, a precizat: "Am citit săptămâna trecută o scrisoare care era scrisă în 1855, în care se anunţa moartea teatrului londonez. Suntem acum, după atâţia ani, şi teatrul de la Londra este la fel de vital ca şi atunci. Acum am citit o scrisoare din 1937 care anunţa moartea filmului britanic şi uite că încă mai facem filme cool. Sunt cunoscut ca şi optimistul industriei cinematografice europene. Mă simt uneori foarte singur", a spus Nik Powell, preşedintele juriului competiţiei TIFF.

De asemenea, Michael Kutza a spus că nu este de acord cu afirmaţia potrivit căreia filmul românesc este într-un moment prost doar pentru că el este mai slab reprezentat în prezent la marile festivaluri şi că nu se potriveşte cu ceea ce directorii acestor evenimente cinematografice caută acum. Acesta a completat că a văzut un film românesc zilele trecute care i s-a părut foarte bun.

"Nu cred că cinematografia românească este într-un moment prost. Aveţi filme de succes, aveţi filme la care oamenii se duc, filme proiectate în cinematografe care au succes", a completat acesta. "Nu cred că filmul românesc este în impas. (...) Nu sunt aici pentru a salva filmul românesc, dar recunosc vocea aceasta ca pe vocea jurnaliştilor maghiari care şi ei spun acelaşi lucru şi cred că nu este foarte bine să ascultăm asemenea voci", a mai spus acesta.

Totodată, Giora Bejach a spus că sunt urcuşuri şi coborâşuri, precizând că uneori "coborâşul este doar pentru a lua avânt ca să urci din nou". "Dacă simţiţi asta anul acesta, cu siguranţă la anul vă veţi simţi mai bine, în ascensiune", a spus el.

"Este ca vremea în Anglia, aşteptaţi cinci minute şi se va schimba", a spus, zâmbind, Nik Powell.

Pe de altă parte, Cristina Flutur a declarat că poate ar fi interesant dacă ar fi apreciate "încercările oamenilor care fac film în România". "Să nu mai fim atât de supăraţi pe ei (...) Este tendinţa aceasta să fim agresivi şi să spunem că nu e bine, dar încercăm şi sunt foarte mulţi regizori care au o lume foarte interesantă şi cred că e frumos să apreciem efortul lor", a mai spus Flutur.

 

Etichete
Comenteaza