Ministrul Barbu, boicotat de protestatari la Cluj VIDEO

Ministrul Barbu, boicotat de protestatari la Cluj VIDEO
Mai mulţi protestatari au afişat un banner critic la adresa ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Daniel Barbu, la ieşirea acestuia de la o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Cluj. Totodată, aceştia au aruncat cu roşii spre ministru.

Protestatrii au afişat un banner cu inscripţia "Barbu mercenraul goldului împotriva patrimoniului" şi şi-au manifestat dezaprobarea faţă de ministrul Culturii, a cărui semnătură ar lipsi, conform lor, ca patrimoniul cultural de la Roşia Montană să fie inclus pe lista patrimoniului UNESCO. Protestatarii i-au solicitat ministrului demisia.

După ieşirea ministrului din sediul Prefecturii Cluj, unde a susţinut o conferinţă de presă, unii protestatari au aruncat cu roşii spre acesta. Ministrul nu a declarat nimic şi s-a urcat în maşină, parcată în faţa instituţiei.

În cadrul conferinţei de presă ministrul a precizat că din perspectiva patrimoniului compania care vrea să deruleze un proiect minier la Roşia Montană a făcut investiţii fără precedent, de aproximativ 30 milioane de dolari, implicând aproximativ 180 de specialişti, care au cercetat zona, fiind preconizate investiţii de alte 40 mil dolari "in situ", respectiv 30 mil dolari în afara sit-ului arheologic propriu-zis.

Potrivit lui Barbu nicio lege a patrimoniului nu a fost încălcată iar compania s-a angajat să amenajeze 7 km de galerii. "Pe niciun şantier din România nu au lucrat într-un an 190 de specialişti, nu vorbim aici de personal auxiliar, ci de istorici, arheologi, minerologi, antropologi. (...) Dacă acest proiect nu iese noi vom avea această sarcină, costisitoare, să continuăm ce a început compania", a precizat Barbu.

Pe de altă parte ministrul, care este şi deputat PNL a menţionat că se confruntă cu o situaţie delicată întrucât la nivel de partid s-a luat o decizie împotriva proiectului asfel că şi el va vota împotriva proiectului.

Protestatrii au precizat că protestul lor îl vizează pe ministrul şi nu pe deputatul Barbu, menţionând că investiţiile vehiculate de acesta nu sunt cel mai relevant aspect vizavi de Roşia Montană. "Sunt vorbe <de doi bani>. Au fost investi'ii superficiale, să vorbim mai întâi de cele 150 de case din patrimoniul cultural al Roşiei Montane distruse şi apoi despre alte investiţii", a punctat Roxana, unul din protestatari.

Comenteaza