Ministrul Culturii, în vizită la Cluj. Se întâlneşte cu badea Soporan și va înmâna un premiu la TIFF

Ministrul Culturii, în vizită la Cluj. Se întâlneşte cu badea Soporan și va înmâna un premiu la TIFF
| Foto: graiul.ro

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vine în weekend la Cluj. Merge la TIFF, dar şi în comuna Frata, acasă la un „tezaur uman viu”.

Sâmbătă la prânz, ministrul Gheorghiu va fi prezent la badea Vasile Soporan, Rapsod Popular – Tezaur Uman Viu din anul 2012, din comuna Frata, iar seara va participa la Gala de închidere a TIFF, unde va înmâna un premiu, anunță Ministerul Culturii.

Alături de Ministrul Culturii, la Cluj vor mai fi prezenți Vetuța Stănescu - Secretar de Stat la Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației și Ștefan Bâlici, director general al Institutului Național al Patrimoniului.

Cine este badea Soporan, „tezaurul uman viu” din Frata

Ministrul Culturii în vizită la Cluj. Va cunoaște un „Tezaur uman viu” și va înmâna un premiu la TIFF

Județul Cluj deține până în acest moment șase titluri onorifice de „Tezaure Umane Vii”, acordate de Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Vasile Soporan, rapsod popular, este unul dintre cele șase tezaure ale județului Cluj. Născut la 4 martie 1935, în localitatea clujeană Frata, badea Vasile Soporan este horitor, dansator, creator de versuri şi maestru de ceremonii nupţiale în satul şi regiunea în care trăieşte, Câmpia Transilvaniei.

Titlul de „Tezaur Uman Viu” i-a fost acordat în 2012, iar în anul 2013, președintele României i-a acordat medalia Meritul Cultural Clasa a III-a.

Comenteaza