Monumentele istorice ale Transilvaniei, urmărite virtual

Monumentele istorice ale Transilvaniei, urmărite virtual
Catedrale puse pe cărţile poştale sau căsuţe discrete, conace uitate, în curs de degradare, sau obiective turistice, căi ferate, parcuri şi biserici vor fi adunate pe o platformă online. Unele sunt restaurate, altele, în pericol de dispariţie.

Cele 1.400 de monumente din judeţ vor fi introduse pe o platformă online ce inventariază aceste obiective din Transilvania, în cadrul unui proiect pe trei ani. Lansat ieri la Cluj, el adună profilurile a 2.300 de obiective şi ar trebui să le cuprindă pe toate cele 8.134 incluse în lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN).

Proiectul, derulat sub denumirea Our Heritage, reuneşte acum profilurile a 2.300 de monumente din Transilvania, precum şi lista completă a celor din judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sălaj şi Sibiu, fiind actualizat permanent. „Misiunea proiectului este de identificare şi mapare a patrimoniului cultural transilvănean, în scopul conservării durabile a monumentelor istorice", spun iniţiatorii proiectului. OurHeritage.ro este clasificat de promotorii săi drept "ghid de descoperire a Transilvaniei" şi un instrument care oferă posibilitatea filtrării obiectivelor culturale în functţe de preferinţe, accesibilitate şi priorităţi.

„Vrem să scoatem la lumină monumentele Transilvaniei. Nu doar pe cele mari, ştiute de toată lumea, ci şi pe cele mai puţin cunoscute. Unele dintre cele care apar pe lista Ministerului Culturii nici nu mai există. Scopul acestui proiect este nu doar să le arătăm, ci şi să să le urmărim, să vedem ce se întâmplă cu ele peste un an, doi, să veden dacă au fost restaurate sau, dimpotrivă, lăsate în paragină", a explicat arhitectul Tudor Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS), prin care este implementat. „Am aflat că încă un zid al Cetăţii Bologa s-a dărâmat săptămâna trecută. Trebuie să putem urmări ce se întâmplă cu aceste monumente, iar un astfel de proiect poate fi util şi în acest sens", a menţionat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului de Etnografie din Cluj, membru în consiliul ştiinţific constituit pentru acest proiect.

200 dintre monumentele deja inventariate sunt din Cluj, însă judeţul are în lista oficială 1.400 de obiective. „În Cluj nu am găsit deocamdată cazuri de monumente care să apară în lista MCPN, dar care să nu mai existe în realitate. Monumentele de aici sunt conservate destul de bine. Desigur, majoritatea sunt proprietăţi private, iar, dacă proprietarul nu are resurse să se întreţină şi să le restaureze, acestea se degradează. La Cluj, monumentele mari o duc binişor, dar sunt şi aici cazuri de imobile părăsite", a spus Popa.

Platforma Our Heritage poate creşte şi prin intervenţiile utlizatorilor: cei interesaţi pot trimite fotografii şi informaţii, care vor fi utilizate, după ce vor fi trecute prin analiza specialiştilor implicaţi în proiect. „După ce am documentat un monument, de acum trei ani nu mai venim aici, dar e important să vedem cum trăieşte clădirea. Iar utilizatorii pot contribui la asta", a subliniat Popa. Deocamdată, a fost încheiată prima fază a proiectului, 20% din total, au precizat iniţiatorii săi. Pentru o cât mai reală imagine a patrimoniului Transilvaniei, în această etapă au fost prinse monumente din diverse categorii, perioade şi din cât mai multe localităţi ale regiunii, a explicat Răzvan Pop, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, implicat în proiect.

Buget de 200.000 euro

Our Heritage este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de AIOS. Bugetul necesar pentru punerea în aplicare a întregului proiect a fost estimat la 200.000 de euro.

 

Comenteaza