Mural de mari dimensiuni, pe un zid aparținând Eparhiei Reformate din Cluj-Napoca

Mural de mari dimensiuni, pe  un zid aparținând Eparhiei Reformate din Cluj-Napoca
| Foto: Tiberiu Matei

În 2021, Institutul Francez din Cluj–Napoca a iniţiat proiectul „Apropiaţi. Spargem zidurile” pentru a aniversa, într-o manieră inedită, cei 30 de ani ai săi de existență, dar şi 30 de ani de înfrățire între orașele Cluj-Napoca și Nantes printr-un schimb de artiști de street art între cele două orașe.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

 Aceștia, susținuți de cele două municipalități și inspirați de tematica „Apropiați”, realizează câte un mural de mari dimensiuni la Nantes și la Cluj-Napoca pentru a reafirma importanța cooperării și a solidarității artistice, precum și puterea artei de a sparge barierele și de a consolida prietenia franco-română.

După lucrarea monumentală realizată la Nantes de echipa clujeană de artiști stradali Kero Zen și Ocu la finalul lunii iulie, a venit rândul artiștilor francezi de la Studio Katra, Antoine Gripay și Camille Pansard, să vină la Cluj-Napoca între 15 și 29 octombrie 2021 pentru a onora aniversarea a 30 de ani de înfrățire între cele două orașe prin realizarea unei fresce murale cu totul speciale.

Amplasată la începutul străzii Constanța, pe un zid aparținând Eparhiei Reformate din Ardeal, lucrarea imaginată de Studio Katra ia forma unui acordeon colorat desfășurat pe cei 40 de metri ai peretelui și celebrează diversitatea celor două culturi, franceză și română, precum și legăturile care le unesc, integrând în mod ludic atât referințe specific franțuzești, precum vinul roșu sau simboluri heraldice bretone, cât și elemente românești precum ia, ursul, liliacul, munții Carpați sau minele de sare. Numeroasele treceri dintre elementele frescei fac referință la noțiunile de pasaj, de retransmitere și întâlnire, iar elementele naturale, precum albina sau ursul amintesc de importanța biodiversității, în timp ce trunchiul de copac retezat este o referință la exploatarea excesivă a pădurilor.

Inaugurarea publică a lucrării va avea loc marți 26 octombrie de la ora 19.30 pe strada Constanța, când pictura murală va prinde viață printr-o proiecție mapping realizată de artistul clujean Virgil Puiac. La eveniment vor lua cuvântul Dl. Primar Emil Boc, Dl. Joseph Giustiniani, Atașat de cooperare descentralizată la Ambasada Franţei și Director adjunct al Institutului Francez din România, Dna Ioana Costaș, Directoare delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca, precum și artiștii francezi și români implicați în proiect. Municipalitatea din Nantes va fi prezentă la eveniment prin intermediul unui mesaj video.

Publicul este binevenit să ia parte la acest moment festiv, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă sanitară în vigoare.
Evenimentul de inaugurare poate suferi modificări în funcţie de noi restricţii sanitare.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Etichete
Comenteaza