Muzeele vor să intre în grevă generală. Nu mai au bani nici de apă și curent

Muzeele vor să intre în grevă generală. Nu mai au bani nici de apă și curent

Rețeaua Națională a Muzeeleor din România (RNMR) cheamă aceste instituții la un protest ce va preceda o eventuală grevă de avertisment sub titulatura "Muzeele schimbă societatea".

Muzeele din România, în special cele aflate în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN), alături de celelalte instituții publice de cultură de sub autoritatea ministerului, spun că au fost aduse, într-un interval foarte scurt de timp, în cea mai gravă criză financiară din ultimele două decenii. Mai întâi, subvenția pentru cheltuielile dedicate proiectelor culturale, care se regăsesc în capitolul bunuri și servicii, a fost redusă cu 30-40% față de nivelul din 2018, prin legea bugetului de stat pe anul în curs.

Managerii instituțiilor au fost nevoiți să își redimensioneze programele minimale de activități pentru 2019. Chiar și în aceste condiții, s-au încheiat contracte și s-au definit proiectele culturale pe care instituțiile culturale le oferă publicului în acest an contând pe faptul că, pe lângă veniturile proprii, vor beneficia de subvenția promisă.

În ultimele două luni, această subvenție a fost redusă cu 60-70%, ceea ce face ca instituțiile noastre să nu poată achita nici măcar facturile curente pentru utilități. S-a renunțat la colaborări, s-au redus proiectele de cercetare, expoziționale și educaționale, dar nu se poate renunța și la cheltuielile cu serviciile de pază, la plata facturilor pentru energie electrică și apă.

"Toate explicațiile pe care le-am primit de la dl. ministru Valer Daniel Breaz s-au dovedit a fi inconsistente. Muzeele nu pot aștepta o iluzorie rectificare pozitivă, peste două luni, în situația în care nu pot plăti nici măcar facturile restante acumulate din luna aprilie, până azi. Practic, instituțiile noastre au fost aduse în incapacitate de plată.

Faptul că avem acoperite cheltuielile cu salariile până aproape de sfârșitul anului nu poate fi o situație mulțumitoare pentru noi. Muzeele au capacitatea de a furniza publicului servicii culturale de calitate înaltă și în condiții optime, aducând și venituri, dar numai dacă beneficiază de o subvenție decentă pentru acoperirea cheltuielilor pe care le pretind proiectele noastre.

În situația în care, de mulți ani de zile, muzeele nu beneficiază de bani pentru investiții, pentru îmbogățirea patrimoniului cultural, tăierea cheltuielilor pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare reprezintă lovitura de grație adusă instituțiilor noastre.

Fondurile europene și cele ale Spațiului Economic European, proiectele europene pe care ministerul ne îndeamnă să le elaborăm, nu au cum să reprezinte soluții pentru supraviețuire. O investiție în restaurarea unei clădiri este foarte necesară, dar devine inutilă dacă, ulterior, acolo nu au loc evenimente culturale dedicate publicului larg.

Acestor probleme de ultimă oră li se adaugă extrem de gravele disfuncționalități existente în sistemul de salarizare, care trebuie soluționate fără întârziere. Acestea afectează nu numai muzeele din subordinea MCIN, ci absolut toate așezămintele muzeale din România.

Situația din instituțiile publice de cultură aflate sub autoritatea MCIN a devenit intolerabilă. Având în vedere că dialogul inițiat cu dl. ministru Valer Daniel Breaz a eșuat, facem un apel la conducerea Guvernului, la doamna prim-ministru Viorica Dăncilă să intervină, de urgență pentru ca Ministerul Finanțelor Publice să asigure subvenția necesară funcționării optime a instituțiilor noastre.

Pentru a avertiza toți cetățenii României asupra gravității situației în care se află instituțiile de cultură, RNMR cheamă toate muzeele din țara noastră la protest, în 3 iulie, între orele 11:00 și 12:00.

"Este începutul unui protest prin care sperăm să dovedim că în România cultura contează pentru societate. Vom înainta ulterior o scrisoare deschisă domnului ministru al Culturii cu revendicările sectorului muzeal. În cazul nerezolvării acestora, vom demara în premieră pentru România procedurile pentru greva generală a sectorului muzeal".

Comenteaza