Foto Muzeu într-o aripă a Castelului Banffy din Bonțida

Aripa neogotică a Castelului Banffy din Bonțida, proaspăt restaurată la interior, se va transforma în curând în muzeul dedicat ultimului proprietar.

"Castelul de la Bonținda are o semnificație aparte pentru noi fiind locul atâtor ediții de Electric Castle. Aripa neogotică, proaspăt restaurată la interior, se va transforma în curând în muzeul dedicat ultimului proprietar, Miklós Bánffy. Întreaga expoziție se dezvoltă în jurul personalității lui complexe și expune diferite roluri: omul scriitor, omul artist grafic, omul teatrului, omul familist", transmit arhitecții de la Atelier Mass. 

Castelul Bánffy de la Bonțida, care a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile și modificările ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil neoclasicist și stil romantic (galeria neogotică de la 1855).

În anul 2008, contesa Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, proprietara actuală a castelului, care trăiește în Maroc, a încheiat un contract concesional pe 49 ani cu Fundația Transylvania Trust, conform căruia Fundația va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare.

Amintim că, Guvernul de la Budapesta s-a implicat inclusiv în renovarea castelului Bánffy de la Bonţida, din judeţul Cluj, acolo unde are loc celebrul festival de muzică Electric Castle. O fundație condusă de Hegedus Csilla, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din Guvernul României, a primit în ultimii ani peste 1 milion de euro de la Guvernul Ungariei prin Fondul Bethlen Gábor, pentru restaurarea și valorificarea acestui castel. Nu în ultimul rând, Electric Castle a ajutat la renovarea castelului prin donații de peste 340.000 de lei făcute de Lidl România, din 2019 și până acum, în calitate de partener strategic al festivalului. 

Comenteaza