Muzeul Zoologic din Cluj a fost redeschis după trei ani. Rectorul Aurel Pop: "Este un muzeu în muzeu"

Muzeul Zoologic din Cluj a fost redeschis după trei ani. Rectorul Aurel Pop: "Este un muzeu în muzeu"

Muzeul Zoologic al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), al doilea de acest fel din România - după cel din Bucureşti - ca material ştiinţific deţinut, a fost redeschis, după o amplă lucrare de renovare, care a durat doi ani şi jumătate.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a amintit, în cadrul evenimentului organizat pentru redeschidere, că universitatea clujeană este unică în România prin muzeele pe care le deţine. "Muzeul reprezintă una din mărcile Europei ca valoare de civilizaţie. Universitatea noastră are cinci muzee reprezentative, şi din acest punct de vedere, este singura universitate, nu numai din ţară, cu o asemenea bogăţie, cu o asemenea zestre ştiinţifică.

Reprezintă un muzeu în muzeu, prin felul în care s-a păstrat mobilierul şi modul de aranjare, pe care multe muzee europene l-au abandonat şi acum regretă. Au pus, în loc de mobilierul de acest gen, lucruri moderne, melaminate, metale care strălucesc şi acum se dovedeşte că s-au grăbit.

Noi, şi din raţiuni financiare şi din raţiuni de inteligenţă ştiinţifică şi umană, am reuşit să păstrăm acest muzeu într-o formă în care să ne amintească de felul cum a fost organizat în sec. XIX, cum a fost moştenit apoi la începutul secolului XX, s-a reuşit să fie adus până astăzi la forma pe care o vedeţi", a spus Pop.

Rectorul a vorbit despre faptul că se întâlneşte rar în lume modelul universităţii care sprijină prin forţele sale atât ştiinţa şi educaţia, cât şi comunitatea unui oraş, a unei regiuni. "În primul rând este un muzeu de cercetare şi un muzeu didactic pentru noi, dar şi o emblemă a acestui oraş, a Transilvaniei, a României, al doilea muzeu zoologic după "Grigore Antipa", ca bogăţie a colecţiilor, nu este puţin lucru", a spus Pop.

Prorectorul UBB Bálint Markó, cadru didactic la Facultatea de Biologie şi Geologie, a amintit de importanţa materialului biologic acumulat de muzeu în cei peste 100 de ani de existenţă. "Nu numai păsări şi animale împăiate se află aici; în spatele lor este un vast material ştiinţific, foarte bogat, poate că cel mai bogat din această ţară, pe care nu prea o să-l mai găsiţi în alte muzee. În concepţia noastră, muzeul este o înşiruire a exponatelor, dar de fapt, pe cealaltă parte este şi un atelier ştiinţific".

Conducerea UBB speră ca în cursul anului viitor, când are loc centenarul universităţii, să poată fi inaugurat şi un alt muzeu. "S-a depus un proiect pentru finanţare europeană pentru un muzeu nou al Ştiinţelor Vieţii şi Pământului, cu modalităţi moderne, de secol 21, de atragere a publicului şi forme care să ne plaseze în avangarda muzeisticii din România", a explicat prorectorul Ioan Bolovan.

Înfiinţat în 1859 ca secţie a Muzeului Ardelean, Muzeul Zoologic al UBB deţine unele dintre cele mai vechi colecţii de lepidoptere (fluturi), ortoptere (cosaşi) şi arahnide (păianjeni) din ţară, cu o vechime de peste un secol. Muzeul este în primul rând unul didactic şi de cercetare, însă este deschis şi publicului larg, reprezentanţii UBB organizând aici numeroase evenimente care au ca scop popularizarea ştiinţei.

La eveniment au mai participat directorul Direcţiei de patrimoniu a UBB, Ana Victoria Sima, şi profesorul László Rákosy, unul dintre cei mai cunoscuţi biologi ardeleni şi un puternic susţinător al eforturilor de apărare a biodiversităţii şi al activităţilor de protejare a naturii.

Restaurarea a durat peste doi ani şi a vizat schimbarea sistemului electric al sălilor, precum şi lucrări de refacere a pardoselii, a zugrăvelii, înlocuirea ferestrelor şi de restaurare a vitrinelor pentru exponate.

Comenteaza