Noaptea Muzeelor. Ce expoziţii pot vizita clujenii

Noaptea Muzeelor. Ce expoziţii pot vizita clujenii
| Foto: Arhiva

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Apei „Leonida Truță” precum și Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea vor putea fi vizitate gratuit sâmbătă, 19 mai 2018, în cadrul Noaptea Muzeelor.

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei va organiza toate manifestările la sediul central al instituției -  Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, conform programului de vizitare 18.00 – 01.00, iar Parcul Etnografic Romulus Vuia, situat pe str. Tăietura Turcului, poate fi vizitat în mod gratuit sâmbătă, 19 mai a.c., între orele 10.00 și 18.00, ultima intrare fiind la ora 17.00.

În sala Reduta a edificiului muzeal publicul prezent se va putea bucura, începând cu ora 20.30, de un recital muzical oferit de taraful de muzicanți romi conduși de Alexandru Bob, zis Siminic, din Gherla. Taraful va interpreta atât muzici populare actuale, într-o formulă instrumentală care va conține acordeon și sintetizator, cât și muzici tradiționale specifice etniei rome din zona Gherla. De asemenea, de la ora 22.00, în curtea muzeului va avea loc proiecția filmului documentar „Vieți între ape”, de Oana Ivan, care prezintă dintr-o perspectivă antropologică felul în care turismul și politicile de mediu își pun amprenta asupra culturii pescărești din Sf. Gheorghe și discută transformarea practicilor locale.

Totodată, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei publicul interesat va putea vizita și o serie de expoziții precum: expoziția de artă fotografică itinerantă „Comorile României”; Romii din Transilvania. Patrimoniu etnografic; o expoziție a meșteșugarilor romi: selecție de obiecte tradiționale și contemporane și, nu în ultimul rând, expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”.

Cu prilejul evenimentului european Noaptea Muzeelor va avea loc deschiderea, în premieră, a sectorului de mobilier și textile de interior din cadrul expoziției permanente „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”. Expoziția abordează principalele domenii ale culturii materiale și spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecțiile instituției de cultură.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani. Programul de vizitare este cuprins între orele 20.00 și 01.00, ultima intrare a vizitatorilor fiind la ora 0.15, şi include o suită de evenimente expoziţionale, grupate în jurul ideii de celebrare a moştenirii culturale moderne.

Publicul este așteptat să străbată sălile muzeului pentru a vizita atât expoziția permanentă, Galeria Națională, care cuprinde lucrări reprezentative pentru evoluţia mişcării artistice naţionale, cât și expozițiile temporare. Astfel, expozițiile temporare ce pot fi vizionate sunt: expoziţia Aspiraţii Dinamice ale cadrelor didactice de la Catedra de Artă a Universităţii din Pécs, Ungaria; expoziţia personală Árkossy István; Afişul Polonez; expoziţia personală de pictură Sergio Gomez; expoziţia 17 Reasons, iar Exponatul lunii prezintă o vedere panoramică a Clujului dinspre latura nord-vestică a cetății medievale, ce oferă o imagine superbă asupra urbei.

De asemenea, Muzeul Memorial „Octavian Goga”, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea forului administrativ județean, vor organiza la sediul instituției culturale din Ciucea, str. Principală nr. 4, o serie de evenimente dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri. Manifestările care vor avea loc în cadrul Nopții Muzeelor se vor desfășura între orele 19.00 - 22.30.

Evenimentul principal al serii va fi un program artistic intitulat „Orele Centenarului”, susținut de către elevi și profesori ai Școlii Arte Cluj, care va avea loc, în mod simbolic, în intervalul orar 19.18 – 20.18. În același timp, pe tot parcursul evenimentului Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor putea admira expozițiile permanente ale muzeului: expoziția din Castel, dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga, unde sunt expuse piese valoroase de artă plastică și decorativă, expoziția etnografică din Casa Albă și expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre din casa care-i poartă numele. Totodată, la parterul Castelului, în sala de expoziții temporare, vizitatorii vor putea vedea expoziția temporară de artă plastică „Natura statică în Colecția Goga”, unde sunt expuse lucrări ale unor artiști valoroși, precum Theodor Pallady, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu și alți artiști reprezentativi pentru arta modernă românească. 

La rândul său, Muzeul Apei „Leonida Truţa” din localitatea Florești, administrat de Compania de Apă „Someș” S.A., se alătură evenimentului Noaptea Muzeelor și va avea porțile deschise pentru toți cei care doresc să cunoască o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume. Programul de vizitare va fi cuprins între orele 18.00 și 01.00, iar transportul către Muzeul Apei va fi asigurat din oră în oră, în mod gratuit, cu un microbuz care va prelua vizitatorii din Piața Unirii, intersecția str. Universității cu str. I.C. Brătianu.

Cei care vor trece pragul Muzeului Apei „Leonida Truţa” vor avea posibilitatea să urmărească, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca începând de la darea în folosință a primei surse de apă în anul 1887, documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului Cluj, unelte utilizate în cadrul desfășurării activității specifice de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, colecția de capace de canal care conține exponate din toată Europa și multe altele.

Tot cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 01.00.

Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, vor fi oferite materiale de promovare, precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Comenteaza