Nobelul Hertei Müller şi lipsa lui pentru Eugen Ionesco

Nobelul Hertei Müller şi lipsa lui pentru Eugen Ionesco
Scriitorii clujeni au făcut paralelismul la un seminar organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Ionesco.

 La fel ca Herta Müller, care s-a născut în România dar a primit premiul Nobel pentru literatură pentru ceea ce a scris în limba germană şi Eugene Ionesco ar fi putut câştiga un premiu Nobel, tot pentru scrierile din străinătate, a subliniat ieri scriitoarea clujeană Marta Petreu, membră în conducerea filialei Uniunii Scriitorilor din Cluj.

 

“Herta Müller este într-adevăr româncă, în sensul că s-a născut aici şi are cetăţenie română, dar a primit acest premiu pentru ceea ce a scris în limba germană. Ion Negoiţescu (reputat critic şi istoric literar n. red.) mi-a spus într-un interviu din 1992 că scrierile autorilor români nu au suficientă complexitate axiologică, de aceea nu câştigă Nobel-ul. Mă gândesc că unele din scrierile lui Liviu Rebreanu, Hortnesia Papadat Bengescu sau Ionesco au suficientă complexitate axiologică, prin valoarea poetică, vitală, morală a operei, dar totuşi nu au luat un premiu Nobel. De ce, nu ştiu. Dacă Ionesco ar fi primit acest premiu, la fel ca Herta Müller l-ar fi primit pentru ceea ce a scris în franceză, că acele scrieri l-au făcut celebru”, a menţionat ieri Petreu, la masa rotundă dedicată de către filială lui Eugen Ionesco, la 100 de ani de la naşterea acestuia.

 

Marta Petru a mai subliniat că atât Hertha Müller cât şi Eugen Ionesco prezintă o critică fizionomică a României şi a sugerat realizarea unui studiu al scrierilor autorilor români care au plecat în străinătate şi care au scris despre România. Scriitoarea clujeană l-a parafrazat şi pe Cristian Tudor Popescu, conform căruia Herta Müller „datorează premiul Nobel lui Ceauşescu” (în sensul că tema comunismului şi a nocivităţii acestuia se regăseşte ca leitmotiv în cărţile ei).

 

 La întâlnirea de ieri a fost prezent şi filologul şi cercetătorul spaniol de teatru Mariano Martin Rodriguez, care a lansat cartea-eseu „Ionesco, înainte de la cantatrice chauve (Ionesco, înainte de cântăreaţa cheală - n.red.)”, scrisă de el şi ediţia critică „Hugholaida”, de Eugen Ionesco, căreia i-a realizat un studiu introductiv. Mario Martin Rodriguez, Ion Vartic, Marta Petreu, Ovidiu Pecican şi Claudiu Groza au prezentat expuneri despre personalitatea şi scrierile lui Eugen Ionesco, iar Constantin Cubleşan şi Iulia Bobăilă au vorbit despre cărţile lansate.

 

Comenteaza