Nonconformistul violonist Roman Kim revine la Cluj-Napoca VIDEO

Nonconformistul violonist Roman Kim revine la Cluj-Napoca VIDEO
Unul din cei mai captivanţi violoniști ai generaţiei tinere, Roman Kim, revine la Cluj-Napoca şi, împreună cu pianistul Jure Goručan, va susţine un concert cu lucrări de Giuseppe Tartini, Eugène Ysaÿe, Niccolò Paganini, cât și lucrări personale.

Roman Kim a făcut mai întâi senzaţie în mediul online prin video-urile postate pe YouTube, vizualizate de mii de persoane, înainte de a fi aclamat în săli mari de concert. Format în Moscova la clasa profesoarei Galina Turtschaninova, Kim îşi continuă studiile la Universitatea de Muzică din Köln, la clasa cunoscutului pedagog Viktor Tetriakov. Cu ajutorul unei burse oferite de Fundaţia Mstislav Rostropovici, în perioada 2001-2008, s-a perfecţionat la cursurile de măiestrie susţinute de violonişti precum Maxim Vengerov, Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried şi Gidon Kremer. Inspirat de viaţa şi creaţia compozitorului şi violonistului Niccolò Paganini, precum şi de a lui Jimi Hendrix, tânărul violonist încearcă să depăşească toate barierele tehnico-interpretative ale instrumentului prin abordarea unor lucrări clasice complexe dar şi prin transcrierea sau compunerea unor noi opusuri.

După debutul său ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din Köln, ziarul Kölner Stadt Anzeiger i-a surprins trăsăturile artistice în următoarele cuvinte: „În concert a dat dovadă de o forţă magică ce i-a făcut pe ascultătorii Filarmonicii din Köln să sară de pe scaune. Nici un alt muzician nu este capabil să scoată atâtea sunete şi extravaganţe în cinci minute".

Roman Kim cântă pe o vioară Giovanni Battista Zanoli (1750 Verona) oferită spre folosinţă de Deutsche Stiftung Musikleben din fondul de instrumente muzicale ale Germaniei.

Concertul de la Cluj-Napoca va avea loc duminică, 6 martie 2016, la ora 19.00, la Auditorium Maximum. Biletele costă între 30 și 50 de lei.

Comenteaza