"Nu putem să aşteptăm ca lumea să se schimbe în bine nefăcând niciun pas în direcţia pe care ne-o dorim"

"Nu putem să aşteptăm ca lumea să se schimbe în bine nefăcând niciun pas în direcţia pe care ne-o dorim"

Clujeanul Călin Goia, solistul trupei Voltaj, îi îndeamnă pe oameni să facă ei înşişi primul pas spre o societate normală, deoarece schimbarea nu poate fi aşteptată doar, fără să ridici un deget.

Călin Goia este un artist foarte implicat în evenimente sociale, caritabile, în campanii de voluntariat. La început, făcea donaţii şi participa alături de colegii de trupă la multe activităţi cu scop umanitar sau civic, dar nu făcea public acest lucru. Între timp, a înţeles că persoanele publice au şi rolul de formatori de opinie, participarea lor la astfel de evenimente reprezentând un exemplu pentru alte persoane.

"Ani la rând am făcut toate lucrurile astea - un spectacol caritabil sau o donaţie - fără să se ştie. Chiar ne feream, eu şi colegii din Voltaj, ne spuneam că este pentru sufletul nostru, că aşa vrem să facem, nu pentru a ne crea imagine. Iar în timp, multe persoane ne-au atras atenţia că putem face mult mai mult dacă arătăm ce facem. În 2014 am decis că avantajele unei mediatizări sunt mult mai mari, aşa că ne-am hotărât să facem publice toate aceste acţiuni", a declarat Călin Goia, într-un interviu.

El şi colegii de trupă colaborează cu mai multe ONG-uri - World Vision Romania, Habitat for Humanity, Salvaţi Copiii, Crucea Roşie Română - ori de câte ori sunt solicitaţi să se implice în campanii sociale.

"Cu World Vision colaborăm de prin 2007, iar treptat am mai adăugat o asociaţie şi suntem deschişi către cei care vin şi ne roagă să-i sprijinim cu un proiect umanitar sau social în care noi credem. Ne implicăm. La Habitat for Humanity, de exemplu, am făcut şi voluntariat. Pentru că şi asta e o chestie importantă, de educaţie, să faci acţiuni de voluntariat. Am fost şi am pus parchet, am făcut mortar, pentru că asociaţia respectivă construieşte case. Şi am lucrat împreună cu familiile care vor folosi locuinţele, cu alţi voluntari. Asociaţia pune materialele la dispoziţie, dar munca în sine e făcută de toată lumea. E o chestie foarte frumoasă şi am participat la vreo trei şantiere până acum", a spus cântăreţul.

La Gala Crucii Roşii Române din 2014, el a participat la campania umanitară "Banca de alimente pentru copii" împreună cu băieţii lui, Petru şi Tudor. Colaborarea lui cu organizaţia Salvaţi Copiii a dus la alegerea artistului în calitatea de ambasador al proiectului "Părinte dispărut".

"Este o onoare pentru mine, dar şi o foarte mare satisfacţie, pentru că simţi că faci ceva real, ceva palpabil bun. Am mai fost implicat şi alături de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în 2016, într-un program de prevenire a cerşetoriei şi de combatere a acestui fenomen. Pentru programul acesta de susţinere a copiilor rămaşi singuri acasă, fără părinţi, am făcut cu World Vision nişte deplasări în comunităţi cu copii şi au fost foarte frumoase întâlnirile.

La fiecare concert mare pe care l-am avut, i-am rugat şi pe cei de la World Vision şi pe cei de la Salvaţi Copiii să ne spună câţiva copii care nu îşi permit să vină la un astfel de concert, ca să-i aducem să ne vadă. Iar ultimul spectacol de genul acesta a avut loc în octombrie 2016, când am lansat albumul 'X'. Am oprit lojele oficiale din Sala Polivalentă, pentru ei. Şi au venit 40 de copii care au avut condiţii de VIP: au intrat prin spate, le-am făcut cadou un CD, au avut acces la protocol, după care au urmărit concertul în lojele VIP", a mărturisit Călin.

Una dintre cele mai cunoscute campanii ale trupei Voltaj este "De la capăt", dedicată ajutorării copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. De altfel, participarea trupei la Eurovision, în anul 2015, a fost strâns legată de această campanie.

"În momentul în care am lansat campania pentru această cauză a copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, am realizat că de fapt era o cauză dincolo de hotarele României. Atunci am zis că era un prilej foarte bun de a trage acest semnal de alarmă şi în afara graniţelor ţării.

Şi ne-am hotărât să participăm la Eurovision. După lansarea site-ului 'De la capăt', am primit foarte multe mesaje de la persoane care doreau să ajute. Spre exemplu, de la oameni din Germania, care aveau haine şi doreau să ajungă la nişte copii de aici", a spus solistul trupei Voltaj.

El a adăugat că membrii întregii trupe sunt bucuroşi atunci când participă la astfel de campanii. Au compus "Imnul ţării lui Andrei", ulterior au fost la plantări de copaci, au avut o colaborare cu un ONG care derula un program de reciclare a bateriilor. Au promovat campania "Let's Do It, Romania", în care era vorba despre o zi de curăţenie.

"Eu acasă am pubele de reciclat şi mulţi îmi spun că degeaba reciclez gunoiul, că oricum după ce este colectat se amestecă. Dar le-am răspuns că dacă nu începem, fiecare dintre noi, să avem o atitudine normală pentru a ne schimba, nu putem să aşteptăm ca lumea să se schimbe în bine nefăcând niciun pas în direcţia pe care ne-o dorim", a spus Goia.

Comenteaza