O celebră galerie de artă s-a redeschis la Cluj, cu expoziţia maestrului Teodor Botiş GALERIE FOTO

O celebră galerie de artă s-a redeschis la Cluj, cu expoziţia maestrului Teodor Botiş GALERIE FOTO
Un eveniment 2 în 1 a bucurat miercuri lumea culturală clujeană, care a putut lua parte la vernisajul expoziţiei de pictură a artistului clujean Teodor Botiş, ocazie cu care s-a redeschis şi galeria „Paul Sima” din incinta Clubului Casei Universitarilor.

După ani de zile în care galeria de referinţă a Clujului, „Paul Sima", a fost închisă, miercuri a fost redeschisă în prezenţa soţiei regretatului pictor care dă numele galeriei, a rectorului Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), a criticului de artă Negoiţă Lăptoiu, a actorului Dorel Vișan şi a invitatului special, pictorul Teodor Botiş, care cu această ocazie şi-a expus noua colecţie de picturi.

„Am redeschis această galerie pentru că spaţiile de expoziţie sunt prea puţine în Cluj, iar al doilea motiv este cel al continuităţii. Eu sunt istoric şi îmi place ca lucrurile începute, dacă-s bune, să fie duse mai departe, şi nu să le întrerupem. Iniţiativa vechii conduceri a Universităţii Babeş-Bolyai, de a înfiinţa o galerie cu numele lui Paul Sima, a fost foarte bună şi eu cred că ea trebuie să meargă mai departe. Galeria va fi o „arenă de luptă" pentru artiştii mai în vârstă şi consacraţi şi am vrut ca un artist care l-a cunoscut pe maestrul Sima să reinaugureze această galerie. Domnul Teodor Botiş este unul dintre cei care l-a cunoscut pe Paul Sima. Pe de altă parte, vreau ca la această galerie să vină şi tineri artişti care se pregătesc să devină maeştrii, cu lucrări elaborate, cu scopuri academice şi vom avea un dialog cu Universitatea de Artă şi Design din acest moment, încât să îmbinăm şi gusturile şi vârstele şi să fie totul ca odinioară în acest spaţiu, un loc de întâlnire al spiritului", a spus Ioan Aurel Pop, rectorul UBB.

Deschiderea galeriei a fost marcată într-un mod cum nu se putea mai inspirat, prin găzduirea colecţiei de picturi aparţinând pictorului clujean Teodor Botiş, autorul a zeci de expoziţii personale, participant la peste 300 de expoziţii de grup, în ţară şi în străinătate, cu lucrări în colecţii personale şi muzee din foarte multe ţări, cu numeroase distincţii şi premii.

„Eu sunt un pictor care ţine la nişte principii, ţine la ceea ce înseamnă creaţiea legată de acest spaţiu, deoarece sunt născut aici, trăiesc aici şi simt în adâncul fiinţei mele că există o comunicare între sufletul meu şi acest spaţiu. Nu caut modernismul pentru că el nu vine din senin, ci este rezultatul efortului de ani pe care un artist îl depunde. Aşa cum spunea şi Arghezi, la fel cum pentru a înţelege o carte trebuie să o iei filă cu filă, aşa şi o pictură pentru a o înţelege trebuie să ai în prealabil o pregătire, asta însemnând vizite la muzee, instrucţie, expoziţii, atât pentru creator cât şi pentru iubitorul de artă. În ceea ce priveşte această galerie, noi vom încerca să-i lărgim spectrul, să participe şi colegii noştri mai tineri şi mai în vârstă şi să creăm în acest spaţiu posibile întâlniri, unde oamenii să stea de vorbă şi să-şi bucure ochii şi sufletul. Fiecare pictor îşi are drumul lui", a spus maestrul Botiş.

La vernisaj, lucrările i-au fost admirate de specialişti în domeniu, profesori universitari, oameni de cultură ai oraşului, dar şi de o mână de tineri studenţi fascinaţi şi determinaţi să înveţe de la maestru. Despre lucrările lui, criticul de artă Negoiţă Lăptoiu spune că „reuşeşte să dezvolte cultul unor elemente de cultură arhaică. Face tot ceea ce face cu un sentiment al ritualului. Are puterea să creeze dincolo de bucuria iniţială a unei simple contemplări, iar imaginea pătrunde în interiorul fiecăruia şi îl reţine".

Celebra galerie a fost înfiinţată în jurul anilor `70 de directorul Ucu Bizo şi pictorul Paul Sima. Spaţiul a fost acoperişul a sute de expoziţii memorabile, era destinat invitaţilor periodici, a artiştilor decoratori, a pictorilor, fiind şi un loc pentru întâlniri şi discuţii între intelectualii Clujului . În ultimii 12 ani Galeria „Paul Sima" a fost lipsită de activitate, însă începând de miercuri în acest spaţiu reînvie magia expoziţiilor de pictură, grafică şi sculptură.

Comenteaza