O companie de turism specializată în corupţie "vinde" diplome în "Masterul de Corupţia Administraţiei" la Cluj VIDEO

O companie de turism specializată în corupţie
Spectacolul unei companii de turism din Praga, unică în lume, specializată în "tururi ale corupţiei", se numără întra atracţiile celei de-a şasea ediţii a festivalului de teatru-dans-video "Temps D'Images", programat între 9-17 noiembrie la Cluj.

"Prin spectacolele pe care care le invităm încercăm să stimulăm publicul să gândească cu mintea lui, să nu accepte o variantă sau alta, pur şi simplu, ci să stea, să analizeze, să cerceteze singur şi apoi să se decidă asupra unui lucru sau a altuia", puntează Miki Branişte, directorul festivalului Temps D'Images.

Festivalul de teatru-dans-video Temps D'Images organizat la Cluj de asociaţia Colectiv A, se află la cea de-a 6-a ediţie (9-17 noiembrie), fiind concentrat pe modul în care realitatea se reflectă în artă, respectiv în care arta reflectă realitatea. Tema ediţiei din 2013 este solidaritatea.

"Lansăm în cadrul celei de-a 6-a ediții o serie de întrebări despre ceea ce ne face să fim împreună, să empatizăm, să fim deschişi faţă de cei diferiţi, despre mecanismele interioare care declanşează sentimentul solidarităţii. Spectacolele, dezbaterile şi celelalte evenimente invitate în programul festivalului ne vor prezenta perspective artistice asupra unor evenimente marcate de solidaritate sau de lipsa acesteia", arată directorul festivalului.

Unul din headline-urile ediţiei Temps D'Images din acest an este spectacolul "Reclamă pentru Turul corpuţiei" - 10 noiembrie, ora 18, Fabrica de Pensule, ce va fi prezentat de CEO-ul companiei "Turul corupţiei" din Praga, Petr Sourek, "un filozof devenit antreprenor, scriitor devenit copywriter şi artist transformat în art director". Compania de turism este prima din lume "specializată în turismul corupţiei" şi le oferă turiştilor posibilitatea de a vizita "numeroase locaţii populare experimentând la prima mână o gamă largă de afaceri corupte şi a-i întâlni pe specialiştii corupţiei".

Spectacolul de la Cluj, din cadrul Temps D'Images va fi structurat în două părţi: în prima dintre ele protagonsitul îşi va vorbi despre proiectul său, iar în cea de-a doua va încerca să le "vândă" spectatorilor diplome de Master de Corupţia Administraţiei (MCA), "un program de non-studiu avansat de Turul Corupţiei care stabileşte noi standarde în performanţă şi economie", care practic nu necesită studiu.

Alt cap de afiş ale festivalului este spectacolul "Notebook" (Franţa- Germania) - 9 noiembrie, ora 20, Sala Radio, prezentat de doi coregrafi, din Franţa şi Germania, care alături de alţi doi artişti au călătorit dimp de două luni în Coreea de Sud şi Japonia. Prin intermediul mişcării, al imaginii, textului, video-ului, sunetului şi al unei instalaţii mobile ei invită publicul într-un dialoc "transmedial" cu lumea asiatică. "Spectacolul ilustrează modul în care ne deschidem şi ajungem să îi cunoaştem pe ceilalţi", explică Miki Branişte.

În privinţa spectacolelor autohtone, unul din punctele de atracţie îl reprezintă evenimentul "Trecut şi viitor. A se manevra cu grijă" - Casa Tranzit, 11 noiembrie, ora 19. În cadrul manifestării vor fi proiectate documentarul "Everyman: State of Fear", realizat de un englez în România în mijlocul anului 1989, respectiv filmările realizate de Csilla Konczei, preşedintele Fundaţiei Casa Tranzit, al Revoluţia din 1989, la Cluj. De asemenea vor putea fi urmărite şi imagini de la grevele studenţeşti din Cluj din 1985, care s-au soldat cu rezultate benefice pentru studenţi.

Unul din punctele de atracţie al festivalului este şi spectacolul Geaninei Cărbunariu - "Typographic capital" - 13 noiembrie, ora 20, Fabrica de Pensule. Spectacolul are în centru povestea unui tânăr de 17 ani, din Botoşani, care şi-a manifestat dezaprobarea, în 1981, prin inscripţii cu cretă pe zidurile unor clădiri din centrul municipiului vizavi de "încălcarea flagrantă a tuturor drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, faţă de situaţia dezastruoasă a economiei din acea perioadă".

Ediţia din acest an a festivalului include, pe parcursul a 9 zile, între 9-17 noiembrie, 9 spectacole de teatru, 5 spectacole de dans, 3 performance-uri, 2 proiecţii de filme, 4 dezbateri, un workshop, 2 prezentări şi lansări, cu artişti internaţionali invitaţi din Franţa, Germania, Polonia, Cehia şi Republica Moldova. Locaţiile de desfăşurare sunt Fabrica de Pensule, Sala Radio, Casa Tranzit, Studioul Radu Stanca al Facultăţii de Teatru şi Televiziune - UBB, Cinema Mărăşti, în timp ce Info point-ul va fi L'Atelier Cafe.

"Vom avea la festival şi 17-18 directori, selecţioneri din festivaluri, veniţi special pentru a vedea evenimentele", punctează Miki Branişte. Tema ediţiei din acest an este Solidaritate, venită natural, potrivit organizatorilor, după ce anul trecut tema a fost viitorul. "Împreună am văzut că viitorul are un autor colectiv, că ţine foarte mult de implicarea fiecăruia dintre noi în societate", punctează Branişte.

Bugetul Temps D'Images 2013 este de 40.000 de euro, în scădere faţă de ediţiile precedente. Festivalul este produs de asociaţia cluejană Colectiv A şi iniţiat de Televiziunea Arte, fiind parte a unei reţele de festivaluri cu acelaşi nume de la nivel european. Finanţatorul principal al festivalului din România este Administraţia Naţională a Fondului Cultural Naţional, evenimentul fiind organizat cu sprijinul mai multor parteneri şi sponsori.

Comenteaza