O instalaţie artistică ruptă din filmele SF aprinde simţurile pasagerilor din aeroport

O instalaţie artistică ruptă din filmele SF aprinde simţurile pasagerilor din aeroport
Deoarece Clujul este legat zilnic de spaţiul francofon, prin zboruri către oraşe ca Paris şi Bruxelles, artista Axenia Roşca aduce un omagiu acestei legături printr-o instalaţie artistică, "Le voyage fantastique”, prin care le oferă celor care trec prin aeroportul din Cluj, o experienţă desprinsă din filmele S.F.

Proaspăt absolventă a Universităţii de Artă şi Design, Axenia Roşca reuşeşte să se joace cu subconştientul curioşilor care păşesc în interiorul instalaţiei, printr-o învăluire de senzaţiii vizuale, olfactive, şi sonore, făcând, astfel, din parcurgerea instalaţiei în formă de tunel, o călătorie ruptă din filmele science fiction.

„Pentru că nu îmi place să mă axez doar pe un anumit mediu al artei, am combinat arhitectura cu sculptura, cu artele textile şi designul ambiental. A fost chiar o luptă între formele organice şi cele angulare şi am ales formele organice pentru că mi se pare că mă definesc cel mai bine şi sunt foarte ofertante în ceea ce vreau eu să fac, în a crea un nou spaţiu în care oamenii au parte de senzaţii pe care nu le-au mai întâlnit până acum. Acesta este şi scopul instalaţiei. Pe lângă efectul vizual, adică lumina care, chiar dacă noi nu ne dăm seama, intră în interiorul corpului uman, am mai adăugat şi miros care, de asemenea, intră în interiorul corpului uman, mai exact, un amestec de mirodenii şi condimente ce va fi pulverizat în interiorul tunelului. Auzul va fi stimulat de un concert de chitară şi clarinet susţinut de două colege de-ale mele de la Conservator. Este o instalaţie interactivă, în care poţi intra. Vreau să comunic într-un anumit fel cu vizitatorul. Acesta este scopul", explică Axenia.

În spatele instalaţiei stau luni de zile de muncă şi documentaţie, totul fiind făcut în aşa fel încât să o reprezinte în totalitate pe artistă. Filmele SF şi documentarele sunt principala ei sursă de inspiraţie, care o ajută pe artista de 22 de ani să realizeze lucrări avangardiste.

„În primul rând am început cu o documentare. Am descoperit că ceea ce alegi tu să faci, fie că pictezi, fie că eşti pe instalaţie, fie că eşti pe sculptură, are o legătură foarte puternică cu ce fel de om eşti. Cred că la nivel subconştient, primul lucru pe care l-am făcut a fost să caut mult mai adânc în personalitatea mea şi să văd exact cum mă definesc şi ca alegere, şi ca persoană. Mi-am dat seama că sunt o persoană maleabilă, felxibilă şi de aceea am ales pentru instalaţia de la aeroport un material care are aceleaşi proprietăţi, şi anume un material elastic. În acelaşi timp, am în mine şi o bază solidă, care nu se schimbă, de aceea am ales, pentru instalaţie să fac o structură metalică, stabilă.

Documentarea a început aproximativ din toamnă, în 2013, iar la proiect am lucrat cam şapte luni de zile şi, pe lângă două proiecte de scenografie la care am mai lucrat, instalaţia artistică a fost cam singurul lucru de care m-am ocupat. A fost un efort foarte mare şi fizic şi psihic şi financiar, pentru că am vrut ca toate să se lege între ele şi să se lege şi cu mine ca persoană. Pot spune că a fost o provocare, dar rezultatul chiar mă defineşte", a spus artista.

Datorită implicaţiei sale în domeniul artei, Axenia a prins şansa de a-şi continua studiile, începând cu un internship în Berlin, una dintre cele mai mari capitale ale artei contemporane. Totuşi, nu ar renunţa la România cu una, cu două.

„Acum mă înscriu la master la UAD, să merg puţin pe parte de sculptură. De asemenea, sunt în contact cu câteva galerii din Berlin pentru un internship pe unul sau două semestre, în primul an de master. Berlinul este cel mai apropiat centru de artă contemporană şi vreau să văd cum sunt lucrurile acolo, cum funcţionează şi apoi, probabil când o să termin masterul şi o să merg pentru a lucra ca artist acolo, voi şti cum stau lucrurile. Mie îmi place foarte mult în România, îmi place foarte mult şi UAD-ul şi tot ce se întâmplă acolo. Nu am intenţia foarte mare să plec din ţară, decât dacă va fi o oportunitate mai bună să mă dezvolt în altă ţară.

Oriunde voi merge, îmi doresc să păstrez legătura cu Clujul şi universitatea de aici pentru că este o şcoală foarte bine văzută internaţional şi este o şcoală foarte bună, poate printre cele mai bune şcoli de artă din lume. Nu mi se pare nepărat că afară sunt mai multe oportunităţi, doar că acolo unde sunt mai multe persoane care se ocupă de acest domeniu, cu siguranţă sunt mai multe şanse, însă şi concurenţa este mai mare acolo. Important e să fii bun şi pasionat de ceea ce faci", a spus Axenia.

A fost foarte aproape de o carieră în tenis, dar Axenia şi-a ascultat instinctele şi a ales să continue cu domeniul cel mai apropiat de sufletul ei, pe care îl aprofundează şi în timpul liber.

Eu am făcut sport de performanţă, mai exact tenis, timp de 10 ani, am ajuns la anumite performanţe, dar mi-am dat seama că nu este pentru mine. Fiecare este făcut pentru un anumit domeniu, iar tenisul nu este pentru mine. Artele sunt, în schimb, domeniul în care mă descurc cel mai bine şi am demonstrat că pot să ajung la performanţă. E un domeniu pe care ştiu de unde să-l iau şi în care mă simt foarte bine.

Acum joc foarte puţin tenis. Îmi place foarte mult să citesc, când am timp, şi să mă documentez, îmi plac foarte mult documentarele şi cred că am o obsesie mare pentru cunoaştere în orice domeniu. Îmi place şi filosofia, estetica şi istoria artelor, câteva subiecte care mi-au plăcut foarte mult la facultate şi pe care am ales să le mai aprofundez în timpul liber", a spus tânăra.

Axenia arată că este, într-adevăr, o persoană flexibilă, lucrările ei axându-se pe mai multe ramuri artistice: scenografie, machiaj de operă, desen, instalaţie artistică şi multe altele. În plus, a câştigat premiul juriului şi premiul Institutului Francez în competiţia anuală „Expo Maraton" organizată de UAD, şi a avut lucrări în cadrul mai multor expoziţii din ţară şi din Polonia.

Instalaţia "Le voyage fantastique" poate fi văzută vineri de la ora 19, la Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca.

 

Comenteaza