Video O scurtă călătorie în Clujul anilor '60. Cum arătau Cetățuia, Piața Mihai Viteazul, Orășelul Studențesc sau Grădina Botanică

O scurtă călătorie în Clujul anilor '60. Cum arătau Cetățuia, Piața Mihai Viteazul, Orășelul Studențesc sau Grădina Botanică
| Foto: centrul de cultură urbană cluj

Un film care prezintă Clujul anului 1964, realizat la cererea Sfatului Popular al orașului, poate fi urmărit online la Cinemateca pentru Cultură Urbană. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Cinematica pentru Cultura Urban, prin coordonarea lui Ucu Bodiceanu, a difuzat online un filmuleț de prezentare a Clujului anului 1964, realizat atunci la cererea „Sfatului Popular al orașului”, denumirea de atunci a Primăriei. 

„În cele aproape 15 minute vedem îmbinarea dintre vechi și nou, imaginile axându-se însă în mare parte pe realizările epocii: ridicarea cartierelor Grigorescu și Între Ape, demolarea vechilor maghernițe din zone precum Cetățuia, Piața Mihai Viteazul sau Piața Abator și reamenajarea acestor spații într-un spirit modern, construirea Casei de Cultură a Tineretului (azi a Studenților) și „Orășelul Studențesc”, dar și reamenajarea și dotarea unor locuri de promenadă, așa cum sunt Grădina Botanică (prezentată ca „simbioza dintre știință și poezie”), lacul din parc („un litoral în miniatură”) și alte locuri de petrecere a timpului liber, precum ștrandul sau stadionul (avea 20.000 de locuri).

Limbajul tipic prezentărilor din perioada Republicii Populare pare azi depășit, dar este pitoresc și chiar savuros prin expresiile de tipul: „Betonul își întinde curcubeie multicolore” pentru a reflecta, transformările care se petrec unele chiar în fața camerei de filmat. Spre deosebire de vremurile pe care le trăim, vedem în prezentarea din timpul comunismului, adevărata stemă a orașului, pe care autoritățile vremii o prezintă fidel, ca pe un blazon al vechimii, importanței și continuității, cu firescul unui buletin de știri în care se prezintă destul de echilibrat vechiul și noul într-o simbioză care ne face să iubim acest oraș.” este mesajul publicat pe pagina de Facebook Cinemateca pentru Cultură Urbană.

Filmul de prezentare poate fi vizionat Facebook

O scurtă călătorie în Clujul de altădată. Ce s-a schimbat din 1964 până în prezent

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza