O sută de obiecte vechi de mii de ani într-o expoziţie deschisă azi la mall-ul din Floreşti

O sută de obiecte vechi de mii de ani într-o expoziţie deschisă azi la mall-ul din Floreşti
Peste o sută de obiecte, cu o vechime între 6.000 şi o mie de ani, sunt expuse de astăzi în complexul comercial din Floreşti, într-un eveniment organizat de Muzeul de Istorie al Transilvaniei.

Expoziţia cuprinde obiecte de artefact găsite pe şantierul arheologic pe care se află actualmente complexul comercial, între acestea vase, chei, foarfeci şi altele.


Amintim că pe locaţia menţionată au fost găsite în urmă cu mai mulţi ani, prin săpături arheologice, vestigii începând cu perioada neolitică, care a început în urmă cu 6.000 de ani, şi până în evul mediu timpuriu. "Aici e o zonă de luncă propice locuitului şi de aceea s-au perindat pe aici mai multe civilizaţii", a subliniat Carmen Ciongradi, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.


Ea a subliniat că expoziţia de astăzi reprezintă un demers al muzeului, de a fi prezent în spaţii alternative de expoziţie şi a-şi menţine vizibilitatea în faţa publicului, în condiţiile în care instituţia este închisă de doi ani. "Este important ca publicul să ne vadă; ceea ce facem e pentru public, nu pentru noi", a spus ea.

Pe de altă parte, Viorica Crişan, fosta directoare a muzeului, a subliniat că pe suprafaţa de 36 de hectare unde a fost construit Polus Center nu a existat niciun centimetru de pământ fără vestigii, astfel numărul obiectelor descoperite aici este de ordinul zecilor de mii, conform acesteia."

Expoziţia poate fi vizitată în piaţa Matei Corvin din incinta mall-ului.

Comenteaza