Ocolul pământului în 80+ de şahuri: expoziţie de neratat la MNIT

Ocolul pământului în 80+ de şahuri: expoziţie de neratat la MNIT
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei găzduieşte începând de joi o expoziţie atipică, prin intermediul căreia clujenii vor putea face un veritabil "ocol al pământului" prin table de şah.

Expoziţia aduce în atenţia publicului 88 de jocuri de şah, piese care fac parte din colecţia particulară Emil Sitaru, ea urmând să fie vernisată joi de la ora 13:00 la sediul instituţiei de cultură.

Piesele sunt aduse de profesorul Sitaru din zeci de ţări vizitate de-a lungul turneelor la care a participat împreună cu jucătorii Academiei SITAS şi reprezintă, fiecare, o parte din tradiţiile sau specificul ţării respective, fie prin materialul din care sunt confecţionate, fie prin motivele tradiţionale ale tablei sau ale pieselor.

Piese şi table care de care mai inedite

Astfel vizitatorii vor putea admira piese de şah din marmură de Carrara, din cristal de Boemia placat cu aur şi argint, din aur de Toledo, dar şi piese cu motive maure din Alhambra sau incaşe din Peru.

O altă caracteristică o reprezintă tematica istorică a pieselor, printre exponate fiind piese şi table cu motive din Egiptul antic, cu motive mitologice greceşti sau care ilustrează bătăliile dintre Napoleon şi austrieci sau pe cea de la Grunwald dintre polonezi şi cavalerii teutoni.

O altă sursă de inspiraţie pentru jocul de şah o reprezintă literatura, astfel că va fi o tablă şi piese reprezentându-i pe Robin Hood sau pe Don Quijote de la Mancha, alături de table şi piese inspirate din filme  precum Star Trek şi Familia Simpson.

O altă categorie o reprezintă piesele ce folosesc "simboluri" de epocă modernă, cum ar fi cele ale clubului Real Madrid şi piese de la Muzeul Mercedes din Stuttgart. Din colecţie nu lipsesc nici şahurile cu tematică specifică pentru copii: şah cu păpuşi Matrioshka, şah din Lego.

Bonus: colecţie de ceasuri de şah

Expoziţia aduce în atenţia publicului şi o colecţie de ceasuri de şah, de la cele mai vechi până la cele digitale, precum şi cărţi de şah deosebite. Evenimentul se doreşte a fi şi o pledoarie pentru învăţarea şi practicarea jocului de şah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minţii le are în dezvoltarea personalităţii copiilor şi în îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

În acest scop, exponatele vor fi însoţite şi de postere care să prezinte beneficiile învăţării şi practicării şahului, povestea şahului, proiecţii cu micuţii jucători de şah la competiţiile Academiei SITAS sau în taberele internaţionale organizate de aceasta.

Expoziţia este dechisă publicului din 17 septembrie până în 16 octombrie şi poate fi vizitată 
marţea, joia, vinerea şi sâmbăta de la 10:00 la 16:00, iar miercurea de la 12:00 la 18:00. Duminica şi lunea nu există program de vizitare. 

Comenteaza