Octavian Hoandră debutează în poezie cu un volum-jurnal

Octavian Hoandră debutează în poezie cu un volum-jurnal
Lansarea cărţii “Jurnal la Klausenburg” a beneficiat de prezenţa unui public numeros, format din personalităţi de seamă ale Clujului, printre care scriitori, politicieni, oameni de afaceri.

Editorialistul ZIUA de CLUJ Octavian Hoandră şi-a lansat ieri cel mai recent volum al său, "Jurnal la Klausenburg", care cuprinde peste 50 de poezii scrise în cafeneaua din centrul Clujului. La evenimentul de lansare au participat numeroase personalităţi.

Cartea "Jurnal la Klausenburg", apărută la editura clujeană Eikon, ce adună poezii scrise de Octavian Hoandră în intervalul aprilie-septembrie, a fost prezentată în cadrul unui eveniment la care au participat multe personalităţi din mediul politic, administrativ, cultural, academic sau jurnalistic. "Le mulţumesc tuturor celor care mi-au dat «like» pe Facebook, deşi eu nu sunt un promotor al acestor medii de comunicare. Le mulţumesc tuturor celor care au considerat necesar să fie prezenţi şi vreau să le transmit că, dacă am învăţat ceva în această viaţă, acesta este faptul că lucrul cel mai important e să ştii să aştepţi. Uneori s-ar putea să aştepţi degeaba, dar merită", a transmis autorul.

Volumul, ce cuprinde peste 50 de poezii, ale căror titluri sunt reprezentate de data şi ora la care au fost scrise, a fost prezentat de criticul literar Petru Poantă şi de scriitorii Ion Mureşan şi Alexandru Vlad. Prezent la eveniment, preşedintele filialei clujene a Uniunii Scriitorilor, Irina Petraş, a ţinut să precizeze că spaţiul unde a fost conceput volumul ar putea constitui pe viitor un loc de desfăşurare a mai multor evenimente ale acestei organizaţii. Poantă a vorbit despre caracterul de meditaţie al unora dintre poeziile din volum, subliniind lirismul deosebit sl acestora. "Sunt poezii îmbibate de lirism. Lirismul, greu de definit, este marca poeziei adevărate. Sunt poeme de o profunzime şi de o vibraţie cu totul remarcabile", a evidenţiat Poantă.
Vlad a afirmat că "mai nou nu se mai aleargă după eternitate, ci după clipă, care se încearcă să fie prinsă" şi a evidenţiat caracterul profund al poeziilor. "Autorul a scris într-un moment de reverie, într-un moment când poţi ajunge la tine însuţi. Unele dintre poezii au concentraţia unor haiku-uri (poeme tradiţionale japoneze, foarte scurte - n. red.)", a adăugat Vlad. Poetul Ion Mureşan a salutat volumul de debut în poezie al lui Octavian Hoandră şi a vorbit despre unda de nostalgie care poate fi întâlnită în unele dintre poeme. "E o carte gravă, admirabilă", a spus Mureşan. Acesta a semnat, de altfel, o notă de lectură, care deschide volumul proaspăt lansat.

La evenimentul de ieri au participat numeroase personalităţi, între care primarul interimar Radu Moisin, David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, comisarul -şef de poliţie Alexandru Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere Cluj, Ştefan Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, politicienii Aurelia Cristea, Ioan Petran, Horea Uioreanu, Dan Canta, arhitectul Ionel Vitoc, scriitorul Horia Bădescu. Cartea a putut fi cumpărată ieri cu 20 de lei, în librării urmând să aibă un preţ de 25 de lei. Autorul a precizat că a decis împreună cu editorul să ofere banii rezultaţi din vânzarea cărţii pentru copiii bolnavi de cancer.

 

 

Comenteaza