Opera Română din Cluj, decorată de Iohannis

Opera Română din Cluj, decorată de Iohannis
Opera Națională Română din Cluj-Napoca a fost decorată de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria F – „Promovarea culturii”.

Decretul a fost semnat de şeful statului marţi, 2 iunie, la propunerea ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, se arată într-un comunicat al Adminstraţiei Prezidenţiale. 

"Astfel, cu prilejul aniversării a 95 de ani de la înfiinţare, în semn de înaltă apreciere pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă generaţiile de artişti care au strălucit pe scena celui dintâi teatru liric al ţării, impunând Clujul în peisajul cultural naţional şi internaţional şi demonstrând excelenţa şcolii româneşti de operă, operetă şi balet, domnul Președinte Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul cultural" în grad de Mare Ofiţer, Categoria F - „Promovarea culturii", Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca", se arată în documentul citat.

Opera Naţională Română Cluj-Napoca a luat fiinţă la 18 septembrie 1919, odată cu Teatrul Naţional şi Conservatorul de Muzică, prin decizia Consiliului Dirigent - organ executiv al Marelui Sfat Naţional Român, instituit pentru administrarea Transilvaniei.

Sub conducerea unor personalităţi artistice de marcă precum tenorul Constantin Pavel, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul de faimă mondială Dimitrie Popovici-Bayreuth, au fost surmontate în decurs de câteva luni dificultăţile legate de alcătuirea efectivă a unui ansamblu de operă. Primele reprezentaţii au constat în două concerte simfonice, la datele de 13 şi 14 mai 1920, sub conducerea dirijorului ceh Oskar Nebdal.

Spectacolul inaugural a avut loc la 25 mai 1920, cu opera "Aida" de Giuseppe Verdi, interpretată în limba română, sub conducerea dirijorului Alfred Novak, în regia artistică a primului director al instituţiei - Constantin Pavel, cel care a fost şi primul interpret al rolului „Radames".

Între anii 1940 - 1945, datorită evenimentelor legate de cel de al II-lea Război Mondial, ansamblul Operei clujene şi-a desfăşurat activitatea la Teatrul Comunal din Timişoara, sub numele Opera Română de Stat din Cluj la Timişoara.

De la înfiinţare şi până în prezent, pe scena Operei Naţionale Române clujene au fost prezentate peste 200 de titluri de operă, operete şi balete din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile, precum şi peste patruzeci de creaţii româneşti multe în premieră absolută - culminând cu OEDIP de George Enescu şi "Meşterul Manole" de Sigismund Toduţă.

Prin turneele sale în Italia, Olanda, Germania, Belgia, Luxemburg, Austria, Anglia, Elveţia, Turcia, Franţa, la Seul şi în Spania sau mai vechile turnee de mare prestigiu în Bulgaria, la Kiev sau ex-Cehoslovacia, colectivului Operei clujene i-au fost recunoscute de fiecare dată, valoroasele calităţi şi potenţialul artistic excepţional.

În ziua de azi este considerată o adevărată şcoală a cântului, fiind locul în care au debutat artişti de renume internaţional precum Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Carmen Oprişanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Marian Pop, Mihai Zamfir şi Corina Circa.

Comenteaza